Zorunlu karşılık oranlarının mevduat bankalarının kârlılığı üzerine etkisi: Türkiye uygulaması
Deposit banks of mandatory provision ratios effect on profibility: Implementation in Turkey
  1. Tez No: 739790
  2. Yazar: YASEMİN MAĞIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bankaların Kârlılığı, Para Politikası, Para Politikası Araçları, TCMB, Zorunlu Karşılıklar, Central Bank, Monetary Policy, Profitability of Banks, Required Reserves, Tools of Monetary Policy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
2010 yılının son çeyreğinde makro finansal dengesizliklerin azaltılması amacıyla bir para politika aracı olarak zorunlu karşılıklar uygulanmaya başlanmıştır. Zorunlu karşılık oranlarındaki değişimler, kredi hacmini etkileyerek bankaların kârlılığı üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada 2011:1Ç-2022:1Ç dönemi için zorunlu karşılık oranlarındaki değişimlerin mevduat bankalarının kârlılığı üzerindeki kısa ve uzun dönemli etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Zorunlu karşılık oranlarının kârlılık üzerindeki etkisini tahminlemek amacıyla oluşturulan modellere bankaya özgü içsel faktörler ve makroekonomik göstergeleri yansıtan dışsal faktörler, kontrol değişkenler olarak dâhil edilmiştir. Sınır testi yaklaşımı ve gecikmesi dağıtılmış otoregresyon (ARDL) yönteminin uygulandığı analiz sonucunda, zorunlu karşılık oranları ile bankaların aktif kârlılığı, özkaynak kârlılığı ve net faiz marjı arasında uzun dönemli eşbütünleşme ilişkisinin varlığı ortaya konulmuştur. Uzun dönemde zorunlu karşılık oranları mevduat bankalarının söz konusu kârlılık oranlarını arttırıcı bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda, zorunlu karşılık oranlarının en fazla özkaynak kârlılığını etkilediği ifade edilebilir. Kısa dönemde ise, zorunlu karşılık oranlarının aktif kârlılık ve özkaynak kârlılığı üzerinde anlamlı bir etkisi bulunamazken, net faiz marjını azaltıcı bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Analiz sonuçlarından yola çıkılarak bankacılık sektörünün güçlenebilmesi için kısa vadeli zararlarına katlanıp, uzun vadede daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulması açısından zorunlu karşılık oranlarının aktif olarak kullanılmasının olumlu sonuçlar doğurabileceği bir politika önerisi olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the last quarter of 2010, required reserves were introduced as a monetary policy tool to reduce macro-financial imbalances. Changes in required reserves ratios play an important role in banks' profitability by influencing loan volume. In this study, it is purposed to investigate the short and longterm impacts of the changes in the reserve requirement ratios on the profitability of the banking sector in particular for deposits banks during the periods of 2011:Q1-2022:Q1. Internal factors specific to the bank and external factors reflecting macroeconomic indicators are included as control variables in the models created to estimate the effect of reserve requirement ratios on profitability. As a result of the analysis, in which the bounds test approach and distributed lag autoregression (ARDL) method were applied, the existence of a long-term cointegration relationship between the required reserve ratios and the return on assets, return on equity and net interest margin of banks was revealed. In the long run, required reserve ratios have an increasing effect on the profitability ratios of deposit banks. Also, it can be stated that required reserve ratios affect the return on equity the most. In the short run, the required reserve ratios do not have a significant effect on the return on assets and return on equity, but they have a reducing effect on the net interest margin. Based on the results of the analysis, it has been presented as a policy proposal where the active use of required reserve ratios can have positive results in order to strengthen the banking sector, to bear the short-term losses and to have a healthier structure in the long term.