Otizm spektrum bozukluğu tanılı çocuklar ve ailelerinde Alfa sinüklein'in araştırılması
Investigation of Alpha synuclen in children diagnosed with autism spectrum disorder and their families
- Tez No: 739814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF FUNDA ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Gen ekspresyonu, ELISA, SNCA, Alfa Sinüklein, Autism Spectrum Disorder, Gene expression, ELISA, SNCA, alpha-synuclein
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Otizm spektrum bozukluğu (OSB), erken çocukluk döneminde başlayan ve yaşam boyu süren, klinik olarak heterojen nörogelişimsel bozuklukların bir grubudur. Alfa sinüklein, SNCA geni tarafından kodlanır. Bu gendeki mutasyonların, birçok nörodejeneratif hastalıkta ortaya çıkan alfa sinüklein birikimi ile sonuçlandığı gösterilmiştir. Alfa-sinüklein'in fizyolojik işlevleri kesin olarak bilinmemekle beraber, hücre nükleusunda histonlar, transkripsiyon faktörleri gibi nükleer proteinler ve çeşitli promotorlar ile etkileşerek gen ekspresyonunu modüle edebileceği öne sürülmüştür. Bu tez çalışmasında DSM-V tanı kriterlerine göre OSB tanısı konulan 50 hasta ve 25 sağlıklı kontrol üzerinde araştırma yapıldı. Aile temelli yaptığımız bu çalışma ile SNCA geninin OSB etiyolojisine olası katkısını aydınlatabilmek için hasta çocukları hem sağlam kardeşleri hem anneleri hem de sağlıklı kontroller ile karşılaştırarak bu genin hem ekspresyon profilindeki değişimlerini hem de protein düzeyini belirlemeyi, bu bulguların klinik şiddet ile uyumlu olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Hasta ve kontrol grubunda SNCA gen ekspresyonunun hastalarda kontrollere göre azaldığı görülse de bu farklılık anlamlı değildir. Hastaların anneleri ile kontrol grubunun annelerinin SNCA gen ekspresyonunun karşılaştırıldığında ise anlamlı derecede azaldığı tespit edilmiştir. Hastalarda kontrol grubuna göre alfa sinüklein serum seviyesinin anlamlı derecede azaldığı tespit edildi. Tüm hastaların anneleri ile kontrol grubunun annelerinin alfa sinüklein serum seviyesi karşılaştırıldığında anlamlı derecede azaldığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada genel olarak azalan alfa sinüklein seviyeleri tespit etmekle birlikte, elde ettiğimiz bulgular literatür için ilktir. Yeni yapılacak çalışmalarda SNCA gen ekspresyonun ve alfa sinüklein serum düzeyinin daha fazla otizm hastasında ve ailelerinde ek olarak hastaların babalarında araştırılması ve elde edilen sonuçların bu hastalarda belirlenen diğer klinik bulgularla karşılaştırılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Autism spectrum disorder (ASD) is a group of clinically heterogeneous neurodevelopmental disorders that begin in early childhood and last throughout life. Alpha synuclein is encoded by the SNCA (Synuclein Alpha) gene. Mutations in this gene have been shown to result in the accumulation of alpha synuclein, which occurs in many neurodegenerative diseases. Although the physiological functions of alpha-synuclein are not known precisely, it has been suggested that it can modulate gene expression by interacting with nuclear proteins such as histones, transcription factors, and various promoters in the cell nucleus. In this thesis study, 50 patients diagnosed with ASD according to DSM-V diagnostic criteria and 25 healthy controls were investigated. In this family-based study, we aimed to determine the changes in the expression profile and protein level of this gene by comparing the sick children with both their healthy siblings, their mothers and healthy controls in order to elucidate the possible contribution of the SNCA gene to the etiology of ASD, and to investigate whether these findings are compatible with clinical severity. Although it was observed that SNCA gene expression was decreased in the patient and control groups, this difference was not significant. When the SNCA gene expression of the mothers of the patients and the mothers of the control group were compared, it was determined that there was a significant decrease in SNCA gene expression. It was determined that the serum level of alpha synuclein was significantly decreased in the patients compared to the control group. When the mothers of all patients and the mothers of the control group were compared, the serum level of alpha synuclein was found to be significantly reduced. Although we detected generally decreased alpha synuclein levels in this study, our findings are the first in the literature. We suggest that SNCA gene expression and alpha-synuclein serum level should be investigated in more autistic patients and their families, in addition to their fathers, and the results should be compared with other clinical findings in these patients in future studies.