Üniversite öğrencilerinin kariyer kararı verme yetkinlik düzeyleri ile öz yeterlikleri ve kariyer stresleri arasındaki ilişkinin incelenmesi investigation of the relationship between university students' career decision-making competence levels and self-efficiencies and career stresses
- Tez No: 739815
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN İŞÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Stres, Kariyer Stresi, Öz yeterlik, Kariyer Kararı Verme, Stress, Career Stress, Self-Efficacy, Career Decision-Making
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin kariyer kararı verme yetkinlik düzeyleri ile öz yeterlikleri ve kariyer stresi yaşamalarındaki ilişkinin incelenmesi ve farklı fakültelerle bu sonucun karşılaştırılmasıdır. Anket yöntemi ile gerçekleştirilen araştırmada, veri toplama araçları olarak“Kariyer Kararı Verme Yetkinliği Ölçeği”,“Genel Öz Yeterlik Ölçeği”,“Kariyer Stresi Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”kullanılacaktır. Anketler İstanbul Aydın Üniversitesinde Fen Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Mühendislik Fakültesinde eğitim alan 202 kız, 143 erkek öğrenciye uygulanmıştır. Ölçekler/Anketler ile toplanan veriler SPSS 18.0 paket programıyla bilgisayarda analiz edilmiştir. Veriler analiz edilmeden önce,“Kariyer Kararı Verme Yetkinliği Ölçeği”,“Genel Öz Yeterlik Ölçeği”ve“Kariyer Stresi Ölçeği”nin normal dağılım gösterip göstermedikleri Kolmogorov-Smirnov Testi ile test edilmiştir. Verilerin analizinde Bağımsız Örneklemler İçin T Testi, Bağımsız Örneklemler için Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way ANOVA) ve Post Hoc tekniklerinden Tukey testi, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi ve Basit Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the correlation between the career decision-making self-efficacy, self-efficacy and career stress of university students, and to compare the data obtained from various faculties. The study is survey research and employs“Career Decision-Making Self-Efficacy Scale”,“General Self-Efficacy Scale”,“Career Stress Scale”and“Personal Information Form”for data collection. The scales were responded by 202 female and 143 male students from the Faculty of Science and Arts, Faculty of Education, Faculty of Fine Arts, Faculty of Economics and Administrative Sciences, and the Faculty of Engineering of Istanbul Aydin University. The data obtained from surveys and scales were analyzed on SPSS 18.0.“Career Decision-Making Self-Efficacy Scale”,“General Self-Efficacy Scale”and“Career Stress Scale”scale were tested against normal distribution using Kolmogorov-Smirnov Test. The data were analyzed using Independent Samples T-Test, One Way ANOVA, Tukey post hoc test, Pearson Product-Moment Correlation Coefficient and Simple Linear Regression.