Fraksiyone küretaj analjezisinde intrauterin lidokain, paraservikal blok, deksketoprofen trometamol ve lidokain sprey etkinliğinin karşılaştırılması
Comparethe effects of intra uterine lidocaine, lidocaine spray, dexketoprofen trometamol and paracervical block on pain scores in endometrial biopsy
  1. Tez No: 739857
  2. Yazar: ENES SERHAT COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SALMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı Yönetimi, Anestezi, Lokal, Anti-İnflamatuar Ajanlar, Non-Steroidal, Dilatasyon ve Küretaj, Endometriyum, Anesthesia, Local, Anesthetics, Anti-Inflammatory Agents, Non-Steroidal, Dilatation and Curettage, Endometrium, Pain Management
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmaendometriyal biyopsi işleminde intrauterin lidokain, lidokain sprey, deksketoprofen trometamol ve paraservikal bloğun ağrı skorları üzerine etkilerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılmasını amaçlamıştır. Gereç-Yöntem: Prospektif randomize klinik tasarımdaki bu araştırma, İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tek merkezde gerçekleştirilmiştir. Fraksiyone küretaj endikasyonu olan 197 kadın 5 ml %2 intrauterin lidokain, 4 puff (40 mg)lidokain sprey, 25 mg oral deksketoprofen trometamol ve 3 ml %2 Prilokain paraservikal blok gruplarına randomize edildi. Tüm kadınlara pipelle kanül ile endometriyal örnekleme yapıldı. İşlem sırası ve işlem sonrası 30.dakikada Görsel Analog Skala ile ağrı skorlaması yapıldı. Bulgular: İşlem sırasında en düşük ağrı skorları intrauterin lidokain grubunda, en yüksek ağrı skorları deksketoprofen grubunda gözlendi. İntrauterin lidokain grubunun ağrı skorları lidokain sprey ve deksketoprofen grubundan, paraservikal blok grubunun ağrı skorları deksketoprofen grubundan anlamlı düşüktü (p= 0.000). Şiddetli ağrı sıklığı (GAS ≥ 5.8) deksketoprofen grubunda diğer tüm gruplardan ve lidokain sprey grubunda intrauterin lidokain grubundan anlamlı yüksekti (p= 0.000). İşlem sonrası en düşük ağrı skorlar intrauterin lidokain grubunda, en yüksek lidokain sprey grubunda gözlendi. İntrauterin lidokain ve parservikal blok gruplarının ağrı skorları lidokain sprey ve deksketoprofen gruplarının ağrı skorlarından anlamlı düşüktü (p= 0.001).Şiddetli ağrı sıklığı gruplar arasında benzerdi (p= 0.138). Sonuç: İntrauterin lidokain endometriyal biyopsi sırasında ve sonrasında en düşük ağrı skorlarını sağlamaktadır. Paraservikal blok ile, intrauterin lidokaine benzer ağrı skorları elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate and compare the effects of intrauterine lidocaine, lidocaine spray, dexketoprofen trometamol and paracervical block on pain scores in endometrial biopsy. Materials and Methods: This prospective randomized clinical study was conducted in a single center at Istanbul Health Sciences University Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital. 197 women with indication for fractionated curettage were randomized to 5 ml 2% intrauterine lidocaine, 4 puffs (40 mg) lidocaine spray, 25 mg oral dexketoprofen trometamol and 3 ml 2% Prilocaine paracervical block groups. Endometrial sampling was performed on all women with a pipelle cannula. Pain was scored with the Visual Analog Scale during the procedure and at the 30th minute after the procedure Results: The lowest pain scores during the procedure were observed in the intrauterine lidocaine group, and the highest pain scores were observed in the dexketoprofen group. Pain scores of the intrauterine lidocaine group were significantly lower than those of the lidocaine spray and dexketoprofen groups, and the pain scores of the paracervical block group were significantly lower than those of the dexketoprofen group (p= 0.000).Severe pain frequency (VAS ≥ 5.8) was significantly higher in the dexketoprofen group than in all other groups, and in the lidocaine spray group compared to the intrauterine lidocaine group (p= 0.000).The lowest post-procedural pain scores were observed in the intrauterine lidocaine group, and the highest in the lidocaine spray group. Pain scores of the intrauterine lidocaine and parcervical block groups were significantly lower than the pain scores of the lidocaine spray and dexketoprofen groups (p= 0.001). The frequency of severe pain was similar between the groups (p=0.138). Conclusion: Intrauterine lidocaine provides the lowest pain scores during endometrial biopsy and after the procedure. Using paracervical block, pain scores similar to intrauterine lidocaine can be obtained.