Hanehalkının finansal okuryazarlık düzeylerini belirlemeye yönelik bir araştırma: Konya ili örneği
A study to determine financial literacy levels of households: The case of Konya
  1. Tez No: 739923
  2. Yazar: TARIK EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Bilgi, Finansal Tutum, Finansal Davranış, Finansal Eğitim, Financial Literacy, Financial Knowledge, Financial Attitude, Financial Behavior, Financial Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Finansal okuryazarlık, son dönemlerde dünya genelinde dikkat çeken ve öncelik verilen bir alan haline gelmiştir. Özellikle finansal piyasalardaki artan ürün çeşidi ve bunun getirdiği bilgi karmaşası, bireylerin kaynaklarını en iyi şekilde kullanabilmeleri için finansal açıdan donanımlı hale getirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu noktada kişiye finansal okuryazarlık bilgi ve becerilerinin kazandırılması oldukça önemlidir. Çalışmada, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından geliştirilen anketin ulusal ortama uygun haldeki formatı kullanılarak, hanehalkının finansal okuryazarlık düzeyleri incelenmektedir. Örneklem, Konya ilinde yaşayan 384 kişiden oluşmaktadır ve veriler betimsel istatistikler ve çok değişkenli analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Financial literacy has recently become a prominent and priority field around the world. In particular, the increasing product variety in the financial markets and the information complexity it brings have made it necessary for individuals to be equipped financially in order to use their resources in the best way. At this point, it is very important to gain financial literacy knowledge and skills. In the study, financial literacy levels of households are examined by using the nationally appropriate format of the questionnaire developed by the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD). The sample consists of 384 people living in Konya and the data were analyzed using descriptive statistics and multivariate analysis techniques.