Afganistan'da Hazaralar-Taliban ilişkisi
Hazaras-Taliban relationship in Afghanistan
- Tez No: 739936
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKBEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afghanistan, Hazaras, Taliban, Hazara-Taliban relationship
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Hazaralar, Afganistan'ın ana sakinlerinden biri olup ülkenin üçüncü büyük etnik grubu oluşturur. Diğer etnik gruplardan farklı olarak Hazaraların çoğunluğu Şii mezhebine mensuptur. Belki de bu mezheb farklılığı Taliban- Hazara ilişkisini olumsuz yönde etkilemiştir. Taliban, Hazaraları Şii ve bazen de Rafizi bir grup olarak görmüş ve etnik olarak Peştun olmadığı için bu grupla ilişkisi iyi olmamıştır. Taliban, gerek 1996-2001 yılları arasında yönetimde oldukları dönemde, gerekse iktidardan uzak olduğu 20 yıl boyunca ve 2021'deki ikinci döneminde; Hazaralar ile düzenli ilişkiler kuramamıştır. Birkaç cümle ile özetlemeye çalıştığımız bu araştırmada Hazaralar ile Taliban'ın tarihsel kökenleri, siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve eğitim durumları ile bu iki grup arasındaki ilişki ortaya konmaya çalışılmıştır. Anahtar Kalimeleri: Afganistan, Hazaralar, Taliban, Hazara-Taliban ilişkisi.
Özet (Çeviri)
The Hazaras are one of the main inhabitants of Afghanistan and form the country's third-largest ethnic group. Unlike other ethnic groups, the majority of Hazaras belong to the Shiite sect. Perhaps this sectarian difference negatively affected the Taliban-Hazara relationship. The Taliban saw the Hazaras as a Shiite and sometimes Rafizi group and did not have a good relationship with this group because they were not ethnically Pashtuns. The Taliban, both during their rule from 1996-to 2001, during their 20 years away from power, and in their second term in 2021; could not establish regular relations with the Hazaras. In this study, which we tried to summarize in a few sentences, the historical origins of the Hazaras and the Taliban, their political, economic, social, cultural, and educational status, and the relationship between these two groups were tried to be revealed.