Görsel sanatlar öğretmenlerinin çoklu zeka kuramı hakkındaki görüşleri (Elazığ ili örneği)
Opinions of visual arts teachers on multiple intelligence theory (Elazig province example)
- Tez No: 740008
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞAN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanat, sanat eğitimi, çoklu zeka kuramı, ÇZK tutum düzeyi, Art, art education, theory of multiple intelligences, level of MTL attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tezde nitel ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak, görsel sanatlar eğitimi ve çoklu zeka kuramı ilişkisi incelenmeye çalışılmışır. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm olan giriş bölümünde; problem durumu, yani öğretmenlerin ÇZK hakkında bilgi sahibi olup olmadıkları ve kullanılabilirliğine, araştırmanın amacı olarak, görsel sanatlar öğretmenlerinin cinsiyet, yaş, kıdem yılı, öğrenim düzeyi, mezun olunan fakülte, öğretim kademesi ve kuram hakkında bilgi sahibi oluşlarına göre görüşlerinin alınmasına, ÇZK kuramının, kullanılabilirliğinin artırıldığı taktirde, başarı sağlama açısından önemine, varsayımlara ve araştırmanın sınırlılıklarına değinilmiştir. Tanımlar kısmında, sanat, sanat eğitimi ve ÇZK' nın tanımları yapılmıştır. İkinci bölümde kuramsal bilgiler ve araştırmalar kapsamında sanat, sanat eğitimi ve çoklu zeka kuramından behsedilmiştir. Üçüncü bölümde, yöntem olarak nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı belirtilmiştir. Görsel sanatlar öğretmenlerinin, Çoklu zeka kuramı uygulamalarına yönelik tutumlarını incelemek amacıyla daha önceden belirlenen bir ÇZK tutum ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin uygulanması için gerekli izinler alınmış ve Elazığ MEM' e bağlı okullarda eğitim veren 103 öğretmenin vermiş olduğu yanıtlar doğrultusunda, veri analizi kısmında, SPSS24 programı ile verilerinin normal nonparametremik dağılım gösterdiği belirlenmiş olup, MWU ve KWH testi kullanılmıştır. Çalışmanın bulgu ve sonuçlarına göre; Görsel sanat öğretmenlerinin, cinsiyet, yaş, fakülte türü, hizmet yılı ve eğitim kademesi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar görülmezken, ÇZK bilgi düzeyinin, anlamlı bir farlılık oluşturduğu görülmektedir. Öğretmenlerin ÇZK' a yönelik tutumlarının olumlu düzeyde oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Ancak görsel sanatlar öğretmenlerinin, ÇZK' a yönelik bilgi ve uygulayabilme düzeylerinin de, düşük olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationship between visual arts education and multiple intelligence theory has been tried to be examined by using qualitative and quantitative research methods. The research consists of five parts. In the first section, the introduction; The problem situation, that is, whether the teachers have knowledge about MCM and its usability, as the aim of the research, the opinions of visual arts teachers according to their gender, age, seniority year, education level, faculty graduated, teaching level and their knowledge about the theory, If the usability is increased, its importance in terms of success, assumptions and limitations of the research are mentioned. In the definitions section, definitions of art, art education and CZC are made. In the second part, within the scope of theoretical information and research, art, art education and multiple intelligence theory are mentioned. In the third chapter, it is stated that qualitative and quantitative research methods are used as a method. A predetermined CZC attitude scale was used to examine the visual arts teachers' attitudes towards Multiple intelligence theory practices. Necessary permissions were obtained for the application of the scale, and in line with the answers given by 103 teachers who teach in schools affiliated to Elazig MEM, in the data analysis part, it was determined that the data showed normal nonparametric distribution with the SPSS24 program, and MWU and KWH tests were used. According to the findings and results of the study; While there are no significant differences according to the variables of gender, age, type of faculty, years of service and education level of visual arts teachers, it is seen that the level of knowledge of CZK creates a significant difference. It was determined that teachers' attitudes towards CZK were quite high at a positive level. However, it was concluded that the visual arts teachers' knowledge and application levels about CZC were also low.