Erkek rolü normlarının psikolojik yardım arama engelleriyle ilişkisi
The relationship between male role norms and psychological help seeking barriers
  1. Tez No: 740019
  2. Yazar: İBRAHİM GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Erkek rolü normları, psikolojik yardım, psikolojik yardım arama engelleri, Male role norms, psychological help, barriers to seek psychological help
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Erkek rolü normları emredici ve yasaklayıcı normları içerir. Dolayısıyla erkek rolü normlarına bağlılık erkeklerin bazı davranışlarının kısıtlanması anlamına gelir. Psikolojik yardım arama davranışı kısıtlanan bu davranışlar arasında yer alır. Bu gerekçeyle araştırmada erkek rolü normları ile psikolojik yardım arama engelleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada nicel araştırma desenlerinden korelasyonel araştırma deseni benimsenmiştir. Veri toplama amacıyla kişisel bilgi formu, Erkek Rolü Normları Ölçeği ve Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Engeller Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları 18-30 yaş arasındaki üniversite öğrencisi ve mezunlarıdır. Uygun örnekleme yöntemiyle seçilmiş 505'i (%58) kadın ve 365'i (%42) erkek olmak üzere toplam 870 genç yetişkinden veri toplanmıştır. Araştırma sonuçları erkeklerin kadınlara göre daha geleneksel erkek rollerini benimsediğini göstermektedir. Benzer şekilde geçmişte yardım almayan katılımcıların geçmişte yardım alanlara göre daha geleneksel erkek rollerini benimsediği görülmektedir. Romantik ilişkiye sahip olanlar ile olmayanların erkek rollerini benimseme düzeyi arasında bir farklılık bulunmamıştır. Ayrıca kadınlar ve erkekler arasında psikolojik yardım arama engelleri düzeyi açısından fark bulunmamıştır. Geçmişte psikolojik yardım almayan kişiler yardım alanlara göre ve romantik ilişkisi olmayanlar romantik ilişkisi olanlara göre daha yüksek psikolojik yardım arama engellerine sahiptirler.“Bir erkek kadınsılığı anımsatacak hiçbir şey yapmamalıdır.”düşüncesine sahip kişiler, psikolojik yardım alırlarsa toplum tarafından damgalanacağından daha fazla korkmakta ve yardım aldıkları için kendilerini daha değersiz hissetmektedirler. Ayrıca bu kişilerin psikolojik yardım süreci hakkında bilgileri azdır.“Bir erkek sert olmalıdır.”düşüncesine sahip kişiler de benzer şekilde psikolojik yardım alırlarsa toplum tarafından damgalanacağından daha fazla korkmakta ve yardım aldıkları için kendilerini daha değersiz hissetmektedirler. Ayrıca bu kişiler profesyonele daha az güvenmektedirler.“Bir erkek güçlü/statü sahibi olmalıdır”düşüncesine sahip kişilerse problemlerini açma konusunda zorluk yaşamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Male role norms include prescriptive and proscriptive norms. Therefore, conforming to male role norms connotes restriction on some of men's behavior. Psychological help seeking behavior is among these restricted behaviors. For this reason, the relationship between male role norms and psychological help barriers was examined in the study. One of the quantitative research designs, the correlational research design was adopted. Personal information form, Male Role Norms Scale and Barriers to Seeking Psychological Help Scale were used for data collection. The participants of the study are university students and graduates between the ages of 18-30. Data were collected from a total of 870 young adults, 505 (58%) female and 365 (42%) male, selected by convenience sampling method. The results of the research show that males adopt more traditional male roles than females. Similarly, it is seen that the participants who haven't received help in the past adopted more traditional male roles than those who have. There was no difference on the level adopting male role norms between participants who have a romantic relationship and those dont. In addition, there was no difference between men and women in terms of the level of psychological help seeking barriers. Participants who haven't received psychological help in the past experiences more psychological help seeking barriers than those who have. Single participants also experiences more psychological help seeking barriers than those have a romantic relationship. Participants who think that“A man should avoid anything feminine”are afraid of being stigmatized by sociecty and they feel less worthy if they receive psychological help. In addition, these people have less knowledge about the psychological help processes. Similarly, participants who think“A man should be tough.”are more afraid of being stigmatized by the society and they feel less worthy if they receive psychological help. In addition, these people trust the professional less. People who think“A man should be strong/should have high status.”have difficulty in self-disclosing.