İde kavramı bağlamında John Locke felsefesindeki problemler
Problems in John Locke's philosophy in the context of the theory of ideas
- Tez No: 740043
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Locke, empirizm, ide ve tutarsızlık, Locke, empiricism, idea, inconsistency
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
John Locke, felsefe tarihinin en etkili düşünürlerinden biridir. Onun modern empirist geleneğin entelektüel temellerini attığı yaygın olarak kabul edilmektedir. Temel eseri olan İnsan Anlığı Üzerine Bir Deneme ise modern empirizmin güçlü bir savunusu sayılmaktadır. Ancak, Locke felsefesi empirist tavra aykırı düşecek pek çok kabulü barındırmakta, bazı noktalarda empirizmin gereksinimlerini karşılayamamaktadır. Bu nedenle Locke sıklıkla tutarsızlıkla suçlanmaktadır. Bu çalışma Locke felsefesinde söz konusu tutarsızlığa kapı aralayan noktaları tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda da merkeze Locke felsefesinde özsel bir öneme sahip olan ve filozofun epistemolojisini etrafında şekillendirdiği ide kavramını almaktadır. Çalışmada Locke'un epistemolojisinde tutarsızlık olarak değerlendirilebilecek tarafların olup olmadığı eğer varsa bunun nedenlerinin neler olabileceği yoksa görünürdeki tutarsızlığın nasıl bertaraf edilebileceği gibi sorulara ide kavramı bağlamında cevap aranacaktır.
Özet (Çeviri)
John Locke is one of the most influential figures in the history of philosophy. It is widely accepted that he laid the intellectual foundations of modern empiricism. His main work, An Essay Concerning Human Understanding, is considered a strong defense of modern empiricism. However, Locke's philosophy contains many assumptions that would contradict the empiricist attitude, and at some points, it cannot meet the requirements of empiricism. This is why Locke is often accused of inconsistency. This study aims to identify the points leading to think that there is an inconsistency in Locke's philosophy. In line with this purpose, the study focuses on the theory of ideas, which has an essential importance in Locke's philosophy and around which Locke has shaped his epistemology. In the study, answers will be sought in the context of ideas to questions such as whether there are points that can be considered as inconsistency in Locke's epistemology, and if there is, what are the reasons for them, or if not, how to eliminate the apparent inconsistency.