Bellek metaforlarının sanat nesnesine dönüşümü
Transformation of memory metaphors into art
- Tez No: 740128
- Danışmanlar: PROF. ESRA SAĞLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bellek, Metafor, Kültür, Miras, Hafıza, Nesne, Memory, Metaphor, Culture, Heritage, Object
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İnsan olmanın doğal nedenleri kabul edilebilen algı ve sezgi yetilerinin desteğiyle, bellekte yer alan an veya anılar, bir metafora dönüşerek, imgelem ve yaratım sonucunda kendini somut olarak ortaya koyar. Belleği bir bütün olarak ele aldığımızda, aklın kendisinin de bir metafor olduğunu görürüz. Bellekten çağrılan bir şeyin, başka bir zaman dilimine taşınması, dönüştürülmesi ve ona bir biçim dili yüklenmesi, aynı zamanda bir sorgulama eylemidir. Burada sorgulanan ve dönüştürülen şey, izler, kalıntılar, gölgelerdir. Geçmişin kültürel mirası içinde şekillenen ve şimdinin yaşamsal dinamiklerinin de sorgulandığı bu eylem, sanatçının metafizik kavramlar çerçevesinde hafızada yer alan bellek imgelerinin psişik ve travma tik yönlerine ulaşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle geçmişin hem hatırlanılmasını, hem de canlandırılması gerekir. Bu sürecin sonunda bellek imgelerinin nesneye aktarımını sağlayacak olan ise metafor/metaforik anlatılar olacaktır. Belleğin açılması ve somut bir nesneye dönüştürülmesi, imgenin kendi gerçekliğinin yanı sıra, hem biçim hem de kavramsal açıdan varoluş biçimleri değişecek, Metafor/metaforik aktarımlar ile birlikte yeni gerçeklere ulaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
With the support of perception and intuition abilities, which can be accepted as the natural reasons for being human, the moments or memories in the memory turn into a metaphor and reveal themselves concretely as a result of imagination and creation. When we consider memory as a whole, we see that the mind itself is a metaphor. Moving something recalled from memory to another time period, transforming it and assigning a form language to it is also an act of questioning. What is questioned and transformed here are traces, remains, shadows. This action, shaped within the cultural heritage of the past and questioning the vital dynamics of the present, will enable the artist to reach the psychic and traumatic aspects of the memory images in the memory within the framework of metaphysical concepts. For this reason, the past needs to be both remembered and revived. At the end of this process, the metaphor/metaphoric narratives will provide the transfer of memory images to the object. Opening the memory and transforming it into a concrete object, the image's own reality, as well as the forms of existence in terms of both form and concept, will change, and new realities will be reached with metaphor/metaphoric transfers.