Sporcuların spor hizmetlerine yönelik algı ve beklentilerinin araştırılması (Iğdır Gençlik ve Spor İl müdürlüğü örneği)
The research of athletes' perceptions and expectations regarding sports services (the sample of İğdir YOUTH and sports provincial directorate)
- Tez No: 740193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜHAL YURTSIZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Hizmet, Beklenilen Hizmet, Sporcu, İl Müdürlüğü, Spor Hizmeti, Perceived Service, Expected Service, Athlete, Provincial Directorate, Sports Service
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Spor hizmeti sunan kurum ve işletmeler, topluma hizmet etmek, hedeflerine ulaşmak, rekabet edebilmek ve ayakta kalmak için bünyesindeki sporcuların ve spor hizmetini talep eden bireylerin ihtiyaçlarını karşılarken, beklentilerini de göz önünde bulundurmak zorundadır. Ayrıca sosyal devlet olmanın önemli görevlerinden biri de dezavantajlı grup olarak kabul edilen az gelişmiş ve kırsal bölgedeki çocuklarla gençlerin uygun programlar çerçevesinde toplumsal uyumlarını sağlayacak etkinliklerin planlanmasıdır. Dezavantajlı sayılan gruplardaki genç nüfusu, devletin sunacağı spor ve boş zaman etkinlikleri ile topluma kazandırmak mümkündür. Bu anlamda kırsal bölgelerde gençlik ve spor il ve ilçe müdürlüklerine büyük görevler düşmektedir. Bu çalışmada, farklı branşlardaki sporcuların, spor hizmetlerinin kalitesine yönelik algı ve beklentilerini araştırmak amaçlanmıştır. Bu kapsamda sporcuların algıladıkları spor hizmeti kalitesi ve bekledikleri spor hizmeti kalitesi karşılaştırılmıştır. Demografik değişkenler açısından hizmet kalitesi beklenti ve algılar arasında bir farklılığın olup olmadığı tespit edilmeye çalışımıştır. Buradan hareketle Iğdır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde lisanlı olarak spor yapan farklı branşlardaki sporculardan oluşan 448 birey araştırma grubu olarak belirlenmiştir. Araştırma tarama modelinde betimsel niteliktedir. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan 6 maddelik“Kişisel Bilgi Formu ve sporcuların spor hizmetlerine yönelik algı ve beklentilerini belirlemek için Lam ve ark. (2005) tarafından geliştirilen Gürbüz ve ark. (2005) tarafından Türkçeye uyarlanan ”Hizmet Kalitesi Değerlendirme Ölçeği" kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde IBM SPSS 25 Paket programı kullanılarak değişkenler yüzde (%), frekans, ortalama değerler açısından tanımlayıcı istatistikleri yapılmıştır. Diğer taraftan değişkenler arasındaki farklılıkları belirlemek amacıyla çarpıklık-basıklık analizleri yapılmış olup verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Buna göre bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü varyans analizi testlerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, branş değişkeni açısından elde edilen ortalamaların sadece tenis sporunu yapanların algıladıkları hizmet kalitesinin yüksek olduğu diğer branşlarda ise beklenilen hizmet kalitesinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, cinsiyet değişkeni açısından algılanan hizmet kalitesinde anlamlı farklılıkları tespit edilmiştir. Ek olarak, yaş değişkeni yönünden beklenilen hizmet kalitesinde program ve soyunma odaları alt boyutlarında, algılanan hizmet kalitesinde ise soyunma odaları alt boyutlarında anlamlı farklılıkların olduğu görülmüştür. Öte yandan, spor yaş değişkeninde ise beklenilen hizmet kalitesinin tüm alt boyutlarında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Diğer bir değişkeni olan sportif başarıya göre beklenilen hizmet kalitesi açısından tüm alt boyutlarda, algılanan hizmet kalitesinde ise çalışanlar, soyunma odaları ve tesis alt boyutlarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Durum tespiti yapılan Iğdır İlinde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinin sunduğu spor hizmetlerine yönelik beklentiler doğrultusunda, dezavantajlı olan bölgelere spor hizmetinin yeni plan ve programlar çerçevesinde götürülmesi gerekmektedir. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nden hizmet alan ve hizmetten faydalanan fertler ve gruplara sunulan hizmetin kalitesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılacak olan yeni tesisler, mevcut tesislerin iyileştirilmesi, modernize edilmesi ile daha iyi noktalara getirilebilinir. Dezavantajlı bölgelerde spor paydaşlarının ve gençlerin spora yönelik taleplerinin karşılanması toplumsal anlamda olumlu etkiler yaratacaktır.
Özet (Çeviri)
Institutions and businesses that provide sports services have to consider their expectations while meeting the needs of their athletes and individuals who demand sports services in order to serve the society, achieve their goals, compete and survive. In addition, one of the important duties of being a social state is to plan activities that will ensure social cohesion of children and youth in underdeveloped and rural areas, which are considered as disadvantaged groups, within the framework of appropriate programs. It is possible to reintegrate the young population in disadvantaged groups into the society through sports and leisure activities offered by the state. In this sense, provincial and district directorates of youth and sports in rural areas have great responsibilities. In this study, it is aimed to investigate the perceptions and expectations of athletes in different branches regarding the quality of sports services. In this context, the sports service quality perceived by the athletes and the sports service quality they expected were compared. It has been tried to determine whether there is a difference between service quality expectations and perceptions in terms of demographic variables. From this point of view, 448 individuals, consisting of athletes from different branches, who do sports under license under the Iğdır Provincial Directorate of Youth and Sports, were determined as the research group. The research is descriptive in scanning model. In order to determine the demographic characteristics of the participants in the study, the 6-item“Personal Information Form”was prepared by the researcher and Lam et al. (2005) developed by Gürbüz et al. (2005)“Service Quality Evaluation Scale”adapted into Turkish was used. In the analysis of the research, descriptive statistics were made in terms of percentage (%), frequency and mean values by using IBM SPSS 25 Package program. On the other hand, skewness and kurtosis analyzes were performed to determine the differences between the variables and it was determined that the data showed normal distribution. Accordingly, independent groups t-test and one-way analysis of variance tests were used. According to the findings of the study, it was concluded that the averages obtained in terms of the branch variable, the service quality perceived only by those who play tennis is high, and the expected service quality is high in other branches. In addition, significant differences were found in perceived service quality in terms of gender variable. In addition, it was observed that there were significant differences in the expected service quality in terms of the age variable in the sub-dimensions of the program and locker rooms, and in the sub-dimensions of the dressing rooms in the perceived service quality. On the other hand, it was determined that there was a significant difference in all sub-dimensions of expected service quality in the sports age variable. Significant differences were found in all sub-dimensions in terms of expected service quality according to another variable, sportive success, and in employees, locker rooms and facility sub-dimensions in perceived service quality. In line with the expectations regarding the sports services offered by the Provincial Directorates of Youth and Sports in the province of Iğdır, where the situation has been determined, sports services should be brought to the disadvantaged regions within the framework of new plans and programs. The quality of the service provided to individuals and groups who receive and benefit from the service from the Provincial Directorate of Youth and Sports can be improved by the new facilities to be built by the Ministry of Youth and Sports, the improvement and modernization of the existing facilities. Meeting the demands of sports stakeholders and young people in disadvantaged regions for sports will create positive social effects.