Bertolt Brecht'in Arturo Ui'nin Yükselişi ve Haldun Taner'in Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım eserlerine karşılaştırmalı bir yaklaşım
A comparative approach to the works of Bertolt Brecht's the ressistable rise of Arturo Ui and Haldun Taner's I Closed My Eyes I Do My Duty
- Tez No: 740477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN BÖLÜKMEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sosyolojik Öğeler, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı, Askeri Darbe, Bertolt Brecht, Haldun Taner, Sociological Elements, First and Second World War, Military Coup, Bertolt Brecht, Haldun Taner
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Savaşlar, yönetim şekilleri ve ekonomik süreçler yüzyıllar boyunca toplumsal hayata yön veren başlıca unsurları oluşturmuştur. Yaşam şekillerinin değişimi, kültürel ve sosyal faaliyetleri yeniden konumlandırmış ve bu süreçler yazarlar tarafından eserlerde konu edinilmiştir. Böylece tarihsel, sosyolojik ve hatta psikolojik unsurlar edebiyat aracılığıyla nesiller boyu taşınmıştır. Bu çalışmada, Bertolt Brecht'in Arturo Ui'nin Yükselişi ile Haldun Taner'in Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım adlı eserleri, karşılaştırmalı edebiyat bilimi ve tarihsel veriler ışığında sosyolojik yöntemden faydalanılarak, eser ve yazar kapsamında incelenecektir. Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarından sonra ortaya çıkan sosyolojik yapıdaki dönüşümleri, bireylerin adaptasyon süreçlerini ve toplumsal hayattaki dinamikleri eserlerine yansıtan Bertolt Brecht'in ve Haldun Taner'in eserleri dönemsel olarak karşılaştırılarak, eserlerde yer alan sosyolojik öğeler ve tarihsel süreçler arasında bir ilişki kurulacaktır. Buradan yola çıkılarak Haldun Taner'in Bertolt Brecht'in Epik Tiyatro Kuramından etkilenmesine ve bu etkiyi Geleneksel Türk Tiyatro yapısıyla birleştirmesine değinilerek bu iki eser yazarları, dönemleri ve konu edindiği toplumsal etkileşimler açısından karşılaştırılacaktır. Bu çalışma ile karşılaştırmalı edebiyat biliminin disiplinlerarası ve sanatlararası çalışma yöntemine bir örnek oluşturmak hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
For centuries, Wars, forms of government and economic processes have been the main factors that have shaped social life. The change of lifestyles has repositioned cultural and social activities and these processes have been the subject of the works by the authors. Thus, historical, sociological and even psychological elements have been carried through the generations through literature. In this study, the works of Bertolt Brecht's The Resistible Rise of Arturo Ui and Haldun Taner's I Close My Eyes and I Make My Duty will be examined in the context of plain text, using the sociological method in the light of comparative literature and historical data. Bertolt Brecht and Haldun Taner reflected the transformations in the sociological structure, the adaptation processes of individuals and the dynamics of social life that emerged after the First and Second World Wars, in their works. By comparing the works of these authors periodically, a relationship will be established between the sociological elements and historical processes in the works. Based on this, Haldun Taner's influence from Bertolt Brecht's Epic Theater Theory and his combination of this influence with the structure of Traditional Turkish Theater will be discussed, and these two works will be compared in terms of their authors, periods and social interactions. With this study, it is aimed to set an example for the interdisciplinary and interarts study method of comparative literature.