İlkokul öğrencilerinin yazma hatalarının düzeltilmesi: Bir eylem araştırması
Correcting primary school students' writing errors: An action research
- Tez No: 740532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK KASA AYTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, Yazma Hatası, Eylem Araştırması, Primary School, Writing Errors, Action Study
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Temel dil becerilerinden biri olan yazma, kullanılan en etkili ve kalıcı iletişim araçlarından biridir. İnsanların yazma becerisiyle, doğru ve hatasız anlaşabilmesi için içerik kadar yazının okunaklılığı ve şeklinin anlaşılabilir olması da önemlidir. Yazının okunaklılık ve anlamlandırılması açısından yazma hatalarından arındırılmış olması gerekir. Yazma hataları farklı boyutlarda incelenebilmektedir. Yazma hatası, yazı okunaklılığı, harf biçimi, harf atlama, harf karıştırma, ebat, eğim, boşluk ve çizgi takibi, noktalama işaretleri, sözcüğü yanlış yazma, imla hataları gibi birçok unsuru içerir. İlköğretim birinci sınıfta temeli atılan yazının, sınıf düzeyi arttıkça doğru, hızlı yazılmasının ve içeriğinin ön plana çıkmasıyla yazı biçimi olarak birçok hata oluşabilir. Hataların süreç içerisinde gözlenebilmesi, hatanın kalıcılığını engelleyebilir. Öğretmenler bu süreçte öğrencileri gözlemlemeli ve hataları düzeltmede yardımcı olacak etkinlikler planlayarak öğrencilere anında dönütte bulunabilmelidirler. Araştırmanın amacı ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin yazma hatalarının belirli etkinlik ve yöntemlerle düzeltilmesidir. Temel eğitim düzeyinde yazma hatalarının fark edilerek düzeltilmesi ilerleyen sınıf düzeylerinde ve sonrasında bireyin doğru ve güzel yazmasını sağlayabilir. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Diyarbakır ili Çermik ilçesinde yer alan bir ilkokulun ikinci sınıfında öğrenim gören öğrencilerinden seçilmiştir. Öğrencilerin yazma hataları araştırmacı tarafından geliştirilen“Yazma Hataları Tespit Formu”ve“Dik Temel Harf Hata Tespit Formu”ile ortaya konmuştur. Süreçte elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Yazma hatalarının giderilmesine ve yazı okunaklılığının geliştirilmesine yönelik bir eylem planı hazırlanmıştır. Süreç içerisinde öğrencilere harf, kelime, cümle, metin ve noktalama işaretleri çalışmaları yaptırılmış ve yazı örnekleri incelenmiştir. Çalışmada yazma hatalarının düzeltilmesinde oluşturulan eylem planında harf, kelime, cümle ve metnin üzerinden gitme çalışmaları ve bakarak dikte etme çalışmaları uygulanmıştır. Öğrencilerin süreç içerisindeki gelişimine göre eylem planları düzeltilerek uygulanmış ve süreç sonunda toplanan yazı örnekleri incelenerek gelişimleri ortaya konmuştur. Bu detaylı inceleme sonucu, uygulanan etkinliklerin katılımcıların yazma hatalarının giderilmesi konusunda gözle görülür bir artışın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Uygulama öncesi öğrencilerin harf biçim, kelime yazımı, imla noktalama ve genel bakış temalarında bulunun yazma hatalarını fazlasıyla yaptığı görülürken dikte ve kopyalama çalışmalarının uygulandığı süreç sonunda öğrencilerin bu hataları azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Writing, which is one of the basic language skills, is one of the most effective and permanent communication tools used. In order for people to understand their writing skills correctly and without errors, the legibility and form of the text should be understandable as well as the content. Therefore, it is very important for the text to be free of errors in terms of legibility and meaning. Writing errors can be examined in different dimensions. Typing error includes many elements such as legibility, letter format, letter skipping, letter mixing, size, slope, space and line tracking, punctuation marks, misspelling the word, spelling errors. It has been observed that many errors can be made with writing, the foundation of which was laid in the first grade of primary education, as the grade level increases, writing accurately, fast and the content of the writing comes to the fore. Observing the errors in the process prevents the permanence of the errors. In this process, teachers should observe students and provide immediate feedback to students by planning activities that will help correct errors. The aim of the research is to correct the writing errors of primary school students with certain activities and methods and to progress to the following grade levels by clearing these errors. Recognizing and correcting writing errors at the basic education level can enable the individual to write correctly and beautifully in the following grade levels and afterwards. In the study, an action research model was used as one of the qualitative research patterns, and the data were analyzed by content analysis. Students who are in the second year of primary school and have writing problems were determined as the study group. The writing documents of the students were revealed with the error detection report. An action plan has been prepared to eliminate these errors and improve the legibility of the text. At the end of the process, the writing samples of the students were examined again and their writing lines and developments were analyzed. After the activities applied to correct the writing errors, the pre- and post-application studies of the participants were examined. As a result of this detailed examination, it was concluded that there was a noticeable increase in the elimination of the writing difficulties of the participants.