Yeni kamu yönetimi paradigması bağlamında e-devletin sağlık sektöründeki uzantısı e-sağlık: Konya örneği
Extension of e-government in the health sector in the context of the new public administration paradigm e-health: The case of Konya
  1. Tez No: 740541
  2. Yazar: SALİH GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYİDA ERKEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-Sağlık, E-Devlet, Dijital Devlet, E-Health, E-Government, Digital Government
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Çalışmada, kamu yönetiminin gelişim aşamaları, sağlık politikalarının serencamı ve zaman içinde bilgi iletişim teknolojisiyle eşgüdümü sonucu geldiği noktalara değinilmiştir. e-Devlet kavramının ortaya çıkışı, e-sağlık uzantısı kapsamı hakkında dünya ve Türkiye ölçeğinde bilgiler verilmiştir. Bu çalışma aracılığıyla e-Devlet ve e-sağlık hizmetleri arasındaki eşgüdümü ve vatandaşların bunu ne seviyede farkında olduğu, kullandığı ve memnuniyet seviyeleri öğrenilmek istenmiştir. Uygulama kısmında yöntem olarak saha araştırması, veri toplama aracı olarak ise online ve yüz yüze anket tekniğinden yararlanılmıştır. Anket çalışması sonucunda eğitim düzeyi ile memnuniyet arasında pozitif ve anlamlı bir sonuç ortaya çıkmıştır. Katılımcıların birden çok ifadelerinin değerlendirildiği e-nabız kullanım sonuçlarına göre en çok kullanılan hizmetin 'Tahlil Sonucu Öğrenme' olduğu ortaya çıkmıştır. E-Devletin kullanım sıklığı en çok ayda bir 196 kişi tarafından kullanılmış, bu rakam yüksek gibi görünse de hem sağlık hizmetleri hem de diğer elektronik kamu hizmetleri açısından oldukça düşüktür. Bunun artırılması için daha iyi politikalar geliştirilmelidir. Katılımcıların mobil olarak en çok kullandıkları e-sağlık hizmetlerine yönelik belirtikleri sonuçlar arasında Covid-19 salgınından kaynaklı olarak birinci sırada HES Mobil uygulaması ikinci sırada ise MHRS Mobil uygulaması yer almaktadır. En az kullanılan mobil uygulamalar arasında ise yerel bir uygulama olan Konya Şehir Hastanesi Mobil uygulaması da yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In the study, the stages of development of public administration, the proces of health policies and the points at which they came as a result of coordination with information communication technology over time were touched upon. information about the emergence of the concept of e-Government and the scope of e-health extension has been provided on a global and Turkish scale. Through this study, it was desıred to learn the coordination between e-Government and e-health services and the level of awareness, use and satisfaction of citizens at this level. In the application part, field research was used as a method and online and face-to-face survey techniques were used as a data collection tool. As a result of the survey Dec, a positive and significant result was found between the level of education and satisfaction. According to the results of e-pulse usage, in which multiple expressions of the participants were evaluated, it was revealed that the most used service was 'Learning as a Result of Analysis'. The frequency of use of the e-Government was used by 196 people most often once a month, although this figure seems to be high, but it is quite low both in terms of health services and other electronic utilities. Better policies should be developed to increase this. Among the results that participants Deciphered for the most used e-health services on mobile, the HES Mobile application is in the first place due to the Covid-19 pandemic, and the MHRS Mobile application is in the second place. Among the least used mobile applications, Konya City Hospital Mobile application, which is a local application, is also among the least used mobile applications Dec Through.