Kriz-reform ilişkisi bağlamında Türkiye'de kamu yönetimi reform süreçleri
Public administration reform processes in the context of relationship between crisis and reform
  1. Tez No: 377948
  2. Yazar: İLKAY TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALPAY DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, reform, neoliberalizm, küreselleşme, Crisis, reform, neoliberalism, globalization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Kapitalizmin tarihsel, evrimsel ve kurumsal gelişimi krizlerle doludur. Kriz dönemlerinde kapitalizm yeni bir reçete geliştirerek kendisini güncellemektedir. Kapitalizm bu yeniden yapılanma süreçlerinde devlet paradigması ve yönetim yapılanmasını değiştirmektedir. Çalışmada, kapitalizmin uğradığı krizlerle yönetim alanı arasındaki ilişki analiz edilmektedir. Kamu yönetimi reformları yönetim alanının pratik düzenleme araçlarıdır. Krizlerin etkileri yönetim alanında reformlar ile aşılmaya çalışılmaktadır. Yönetim aygıtı reformlarla krize karşı sorun çözme refleksi geliştirmektedir. Çalışmanın amacı bu refleksi incelemektir. Kriz ve reform ilişkisi Türkiye örneğinden yola çıkarak analiz edilmektedir. Türkiye'de reform dönemlerinin oluşma süreçlerinde krizlerin etkisi belirgindir. Reform dönemlerinden önce geniş tabanlı ekonomik krizler gerçekleşmiştir. Ekonomik alandaki krizler toplumsal zemini derin biçimde etkilemektedir.“Devlet ne yapmalı?”sorusu üzerinden reçeteler oluşturulmaktadır. Devletin işlevleri reformlarla değiştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Historical, evolutionary and institutional progress of capitalism teem with crises. In crisis period capitalism updates ıtself with to develop a new prescription . Capitalism shifts paradigm of state and administrative structuring in this restructing process.In the study, it is analyzed relationship between crises of capitalism and administrative field. Public administration reforms are practical regulation tools. The effects of the crisis try to overcome reforms in administrative field. The administration instrument with reforms improve problem-solving reflex to crisis.The aim of the study is to analyze this reflex. The relationship between crisis and reform are analyzed in Turkey. effect of crises in formation process of Turkey's reform period are distinct. Before reform periods economic crises that broad-based occur.Crisis in economic field affects deeply social base.Recipes are created with the question of“What should the state do?”. The functions of the state are changed by the reforms.