Geri Dön

Küreselleşme-işsizlik ilişkisi: Türkiye örneği (1990-2018)

The relationship of globalization and unemployment: The case of Turkey (1990-2018)

  1. Tez No: 740544
  2. Yazar: MELİKE KARAĞAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ OSMAN BALKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyal Hizmet, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Political Science, Social Work, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 115

Özet

Küreselleşmeyle birlikte ekonomik, siyasi, kültürel ve teknolojik anlamda bir dönüşüm gerçekleşmiştir. Ekonomik anlamda dünya ekonomisi tek bir pazar haline gelmiş, bu durumda ülkeler kendilerine yer edinmek için rekabet yarışı içerisine girmişlerdir. Tüm bu gelişmelere teknolojideki hızlı gelişmeler de eşlik ederek, ülke ekonomisi içerisinde üretim faktörleri ve işgücünün yapısında değişiklikler meydana gelmiştir. Ülkeler küreselleşmenin getirdiği bu rekabet içerisinde hızlı bir şekilde yer almak adına düşük maliyetli, yüksek verimli ve hızlı bir üretim gerçekleştirecekleri teknolojik faaliyetlere önem vermek durumunda kalmışlardır. Bu durum klasikleşmiş olan üretim faaliyetlerinde olumsuz bir etki doğururken, aynı zamanda işgücü niteliğinde vasıflı ve donanımlı meslek gruplarına olan ihtiyacı artırmıştr. Böylelikle tüm ülkelerde işsizlik, sosyal ve ekonomik politikalarının odağı haline gelmiştir. Bu çalışmada küreselleşme süreci ve işsizlik, gelişen teknoloji faktörü öne çıkarılarak Türkiye üzerinden incelenecektir. Küreselleşme sürecinde Türkiye'nin işsizlikte hangi konumda olduğu, nasıl bir gelişim gösterdiği incelenecektir. Teknolojinin geliştirilmesinde önemli olan değişkenler ele alınarak, istatistiksel verilerden yararlanılmıştır. Çalışma tarihsel olarak 1990-2018 yıllarıyla sınırlandırılmıştır. Küresel ekonomi ortamında dünya genelinde işsizlik oranlarının incelenmesinde OECD kurucu üyeleri ele alınmıştır. Çalışmanın sonucunda küreselleşme sürecinde Türkiye'de işsizliğin sabit bir gelişim göstermediği gözlenmiştir. Eğitim düzeyine göre işsizlik oranları arasında bulunan negatif yönlü ilişkinin Türkiye'de gerçekleşmediği, sektörel dağılımda ise işsizliğin dünya geneline göre farklı bir gelişim gösterdiği görülmüştür. Beşeri sermaye ve AR-Ge harcamalarında verilen tarihler aralığında Türkiye'de sürekli bir artış olduğu görülürken, gerçekleşen bu artışlarla işsizlik arasında pozitif veya negatif yönlü bir ilişki bulunamamıştır. Türkiye'nin bu süreç içerisinde olumlu gelişmeler kaydettiği fakat bu gelişmelerin işsizlik oranlarında istenilen seviyeyi yakalayamadığı sonucuna varılmıştır.

Özet (Çeviri)

Cultural, political, and technological transformation has been occurred with globalization. Economically, the world economy has become a single market, countries have become more competitive. Advancements have been appended by rapid developments in technology, and alterations occurred in production factors and labor pool in the economy. Countries attaches priority to technological activities which is low-cost, high-efficiency and fast production to be in competition brought by globalization. Whist this situation had negative impact on production activities, it increased requirement for qualified occupational groups in labor pool. Therefore, unemployment has become the focus of policies in all countries. In the study, the globalization process and unemployment will be examined through Turkey by accentuating the burgeoning technology factor. Accordance to globalization, Turkey's state in unemployment and its progress are investigated. The vital variables about development of technology were inspected with statistical data. The study's core is 1990-2018. The OECD founding members are conferred in the analysis of unemployment rates around the world. Ultimately, it is monitored unemployment in Turkey did not indicate a consistent development during globalization. Observations reveal negative correlation between unemployment rates to education level does not occur in Turkey, and that unemployment reveals a contrasting development compared to the world. Whilst, observed that there is a steady increment in human capital and R&D expenditures in Turkey, there is no positive or negative correlation between these increases and unemployment. Ultimately, Turkey has positive developments, nevertheless, these developments could not attain the desired level in unemployment rates.

Benzer Tezler

  1. A critical assessment of Turkey's migration regime: Securitization versus human rights?

    Türkiye'nin göç rejiminin eleştirel bir değerlendirmesi: Güvenlikleştirmeye karşı insan hakları?

    KÜBRA AYDINLI

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2015

    Siyasal BilimlerOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. OSMAN GALİP YALMAN

  2. Ara malı ithalatının cari açık ve işsizlik üzerinden değerlendirilmesi: Türkiye örneği

    Evaluation of intermediate goods imports on current account deficit and unemployment: The case of Turkey

    EMEL TÜRKTEKİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    EkonomiKaradeniz Teknik Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AYÇA SARIALİOĞLU HAYALİ

  3. Ekonomik küreselleşmenin gelişmekte olan ülkelerde istihdam üzerine etkisi: Türkiye örneği

    Economic globalization in developing countries, the effect on employment: Turkey samples

    SELDA POLAT ERDOĞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    EkonomiOrdu Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ADEM KULAÇ

  4. Döviz kuru oynaklığının istihdama etkisi: Türkiye örneği

    The effect of exchange rate volatility on employment: The case of Türkiye

    BELGÜZAR CEREN KARAGÖZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    EkonomiÇankırı Karatekin Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK KUTLUAY ŞAHİN

  5. Küreselleşmenin yoksulluk boyutu: Türkiye örneği (1980?2006 )

    Poverty dimension of globalization: The case of Turkey (the period of 1980-2006)

    ALİ GÖKSU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    EkonomiNiğde Üniversitesi

    İktisat Bölümü

    PROF. DR. ERDİNÇ TUTAR