Farklı polimerizasyon sistemlerinin farklı tabakalama kalınlıklarında uygulanan yeni nesil bulk-fill kompozitlerin bağlanma dayanımına etkisi
The effect of different polymerization systems on bond strength of new generation bulk-fill composites applied at different layering thicknesses
- Tez No: 740551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN GÖNÜLOL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bulk-fill kompozit, Dentin bağlanma dayanımı, LED ışık cihazları, Termal yaşlandırma, Dentin bond strength, Bulk-fill composite, LED light curing units, Thermal aging
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, güncel bulk-fill kompozitlerin, farklı tabakalama kalınlıklarında polimerizasyonu sonrasında dentin bağlantı dayanımlarının, farklı ışık cihazlarıyla polimerize edilen geleneksel ve bulk-fill kompozitler ile karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Materyal-Metot: Bu çalışmada 140 adet taze çekilmiş mandibular kesici sığır dişi toplanıp, mine-sement birleşiminin 1 mm apikalinden köklerinden ayrıldı. Ardından dişler akrilik bloklara gömülerek mine tabakaları uzaklaştırıldı. Açığa çıkarılan yüzeyel dentine; Tetric EvoCeram, Tetric EvoCeram Bulk Fill ve Tetric PowerFill 2 veya 4 mm tabakalama kalınlığında uygulandı. PowerFill grubundaki 20 örnek“3s Power Cure sistemi”talimatlarına göre polimerize edildi. Kalan 120 örnek ise iki farklı tabakalama kalınlığında, Powercure High Power veya T-LED ile polimerize edildi. Tüm gruplar 5000 kez termal siklusta yaşlandırılıp, makaslama bağlanma dayanımı, üniversal test cihazı ile değerlendirildi. Kırık tipleri stereomikroskop altında incelenerek, elde edilen veriler istatistiksel analize tabi tutuldu. Bulgular: Powerfill'in“3s Powercure”uygulaması ile 10 s High Power uygulaması arasında, 4 mm tabakalama kalınlığında anlamlı bir fark bulunurken; 2 mm'lik uygulamada anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Her üç kompozitte T-LED ile 20 s polimerizasyonlarında, tabakalama kalınlığı farketmeksizin benzer bağlanma dayanımı değerleri gösterirken, High Power modu ile 10 s'lik polimerizasyon moduna maruz bırakıldıklarında en düşük bağlanma dayanımı değerlerini Tetric EvoCeram göstermiştir. PowerFill hariç diğer kompozit gruplarında kullanılan ışık cihazı/modu farketmeksizin tabakalama kalınlığındaki artışla bağlanma dayanımı değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir. Sonuç: Powerfill kompozit, 2 mm tabakalama kalınlığında 3s powercure modunda güvenle uygulanabilirken, 4 mm tabakalama kalınlığında uygulama için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the dentin bond strengths of current bulk-fill composites after polymerization at different layer thicknesses with conventional and bulk-fill composites polymerized with different light-curing units. Material-Method: In this study, 140 freshly extracted mandibular bovine incisor were collected and seperated 1 mm apical to the cemento-enamel junction. Then, the teeth were embedded in acrylic blocks and the enamel layers were removed. Tetric EvoCeram, Tetric EvoCeram Bulk Fill and Tetric PowerFill were applied to the exposed superficial dentine. 20 of the samples in the PowerFill group were polymerized according to the“3s Power Cure system”instructions. The remaining 120 samples were polymerized with Powercure High Power or TLED at two different layer thicknesses. All groups were aged in 5000 thermal cycles and shear bond strength was evaluated with a universal testing device. Fracture types were evaluated under the stereomicroscope and the data were analyzed statistically. Results: While there was a significant difference in 4 mm thickness between the“3s Powercure”application of Powerfill and the 10 sec High Power application, there was no significant difference was found in the 2 mm application. While all three composites showed similar bond strength values in 20 s polymerization with T-LED, regardless of layer thickness, Tetric EvoCeram showed the lowest bond strength values when exposed to High Power mode and 10 s polymerization mode. It was determined that bond strength values decreased with the increase in layer thickness, regardless of the light device/mode used in other composite groups except PowerFill. Conclusion: While Powefill composite can be applied safely in“3s Powercure”mode with a layering thickness of 2 mm; more studies are needed for application at a layering thickness of 4 mm.