Doğal afetler ve trafik kazaları bağlamında kader ve tevekkül
Fate and trust in the context of natural disasters and traffic accidents
- Tez No: 740736
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kader, tevekkül, Trafik, Kaza, Tedbir, Doğal Afet, Destiny, tawakkul, Traffic, Accident, Precaution, Natural Disaster
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Doğal afetler ve trafik kazaları ülkemizde ve dünyada çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine sebep olan acı hadiselerdir. Bu afetleri engellemek adına sorumlu olan kişi ve kurumlar çeşitli uygulamalar geliştirmekle yükümlüdür. Doğal afetlerdeki kayıpları önleyici faaliyetlerin insanlar tarafından benimsenmemesi ise en büyük problemdir. Ülkemizde doğal afetler genellikle takdiri ilahi, kader ve tevekkül algısı üzerinden yanlış yorumlanmakta; sorunun insan sorumluluğuna bakan yönü göz ardı edilmektedir. Bu çalışma toplumun doğal afetler ve trafik kazaları karşısında bir teselli ve avunma refleksi olarak geliştirdiği yanlış algıları düzeltmeyi hedeflemektedir. Doğal afetler karşısında insan faktörü, insan iradesinin yetkinliği, tedbir ve tevekkül gereği yapması gerekenler vurgulanmıştır. İnsan sorumluluğunun merkezde olduğu doğal afetler ve trafik kazalarında önlemlerin ve kurallara bağlılığın hayat kurtarıcı olduğuna dikkat çekilmeye çalışılmıştır. İslam dini insanın; doğal afetler ve trafik kazaları karşısında doğru kader ve tevekkül anlayışına sahip olarak, akıl ve iradesi doğrultusunda bu afetlere karşı önlemler geliştirmesini emretmiştir. Bilimsel ve teknik ilerlemeleri takip ederek koruyucu önlemleri alması zaruridir. Başına gelen hadiseleri takdiri ilahi şeklinde yorumlayıp tembelliğe düşmesi doğru bir yaklaşım değildir. Bu çalışma söz konusu yanlış kader ve tevekkül anlayışını tespit ederek çözüm önerileri sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Natural disasters and traffic accidents are painful incidents that cause many people to die in our country and in the world. Persons and institutions responsible for preventing these disasters are obliged to develop various practices. The biggest problem is that people do not adopt the activities to prevent losses in natural disasters. In our country, natural disasters are generally misinterpreted through the perception of divine providence, destiny and submission; The human responsibility aspect of the problem is ignored. This study aims to correct the misconceptions that society has developed as a reflex of consolation and consolation in the face of natural disasters and traffic accidents. The human factor in the face of natural disasters, the competence of the human will, the precautions and the things to be done in the face of natural disasters were emphasized. It has been tried to draw attention to the fact that precautions and adherence to rules are lifesaving in natural disasters and traffic accidents where human responsibility is at the center. Islam religion of man; Having the right understanding of fate and trust in the face of natural disasters and traffic accidents, he ordered him to develop measures against these disasters in line with his reason and will. It is essential to follow scientific and technical advances and take protective measures. It is not the right approach to interpret the events that happen to him as divine providence and fall into laziness. This study aims to identify the wrong destiny and resignation understanding and offer solutions.