Farklı kanser belirteçlerinin yeni nanomalzeme temelli elektrokimyasal immunosensörler aracılığı ile yüksek duyarlılıkta belirlenmesi
High sensitivity determination of different cancer markers with new nanomaterial-based electrochemical immunosensors
  1. Tez No: 740872
  2. Yazar: ÖMER FARUK ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLAL DEMİR KIVRAK, DOÇ. DR. SEBAHATTİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Benzotiyofen, CA-125, Organohidrojel, Sensör, Yumurtalık kanseri, Benzothiophene, CA-125, Organohydrogel, Sensor, Ovarian cancer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Yumurtalık kanseri, Dünya'da kadınlar arasında en çok ölüme sebep olan dördüncü kanser türüdür. Ölüm oranını yüksek olmasının sebebi yumurtalık kanseri semptomlarının son evrelerde ortaya çıkmasına bağlanmaktadır. Hastaya kanser teşhisi son evrelerde konulduğunda artık önü alınamaz bir şekilde vücudun diğer organlarına metastaz yapmış olmaktadır. Bundan dolayı erken teşhis burada hayati önemdedir. CA-125, bir glikoproteindir ve yumurtalık kanserinin tümör belirteci olarak klinik çalışmalarda kullanılan tek belirteçtir. CA-125 kan ortamında teşhis edilebilmektedir. Eğer CA-125 antijenini hassas, seçici, hızlı ve maliyeti düşük bir şekilde tespit edebilen bir sistem geliştirilebilirse yumurtalık kanseri erken evrelerde teşhis edilebilir ve kansere bağlı gerçekleşen ölümler azaltılabilir. Elektrokimyasal sensörler burada büyük bir potansiyel sunmaktadır. Biz bu çalışmada, elektrokimyasal yöntemlerle benzotiyofen türevleri, organohidrojelleri ve bu ikisini kullanarak sentezlediğimiz yeni nesil organohidrojel+benzotiyofen yapısını da kullanarak CA-125 antijeni hassas ve seçici bir şekilde serum ortamında tespit etmeye çalıştık. Birinci aşamada, benzotiyofen türevleri ile CA-125 tespit etmek için elektrokimyasal ölçümler gerçekleştirildi. Burada en iyi elektrokimyasal aktiviteyi gösteren türevler belirlendi. İkinci aşamada, sarımsak yağı, soğan yağı, hint yağı, kakao yağı, nane yağı ve tatlı badem yağı içerikli organohidrojeller sentezlendiler ve elektrokimyasal ölçümlerde CA-125 karşı aktiviteleri incelendi. Üçüncü aşamada, benzotiyofen türevleri katılarak sentezlenen yeni nesil organohidrojellerin CA-125 karşı elektrokimyasal aktiviteleri araştırıldı.
Özet (Çeviri)
Ovarian cancer is the fourth most common cause of death among women in the world. The reason for the high mortality rate is attributed to the emergence of ovarian cancer symptoms in the last stages. When the patient is diagnosed with cancer in the last stages, it has metastasized to other organs of the body in an unavoidable way. Therefore, early diagnosis is vital here. CA-125 is a glycoprotein and is the only marker used in clinical studies as a tumor marker of ovarian cancer. CA-125 can be detected in the blood environment. If a system that can detect CA-125 sensitively, selectively, quickly and cost-effectively can be developed, ovarian cancer can be diagnosed at an early stage and cancer-related deaths can be reduced. Electrochemical sensors offer great potential here. In this study, we tried to detect CA-125 sensitively and selectively in serum using electrochemical methods benzothiophene derivatives, organohydrogels and a new generation organohydrogel+benzothiophene structures that we synthesized using these two. In the first step, electrochemical measurements were carried out to detect benzothiophene derivatives and CA-125. Here, the derivatives showing the best electrochemical activity were determined. In the second step, organohydrogels containing garlic oil, onion oil, castor oil, cocoa oil, peppermint oil, and sweet almond oil were synthesized and their activity against CA-125 was investigated in electrochemical measurements. In the third step, CA-125 counter electrochemical activities of new generation organohydrogels synthesized by adding benzothiophene derivatives were investigated.