Özel öğrenme güçlüğü olan bireylerin algıladıkları sosyal destek düzeyi ile sergiledikleri okul sosyal davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the perceived social support level and the school social behaviors of individuals with special learning disabilities
- Tez No: 740895
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAVAŞ AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Okul Sosyal Davranışları, Özel Öğrenme Güçlüğü, Sosyal Beceriler, Learning Disabilities, Perceived Social Support, School Social Behaviors, Social Skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı özel öğrenme güçlüğü tanılı bireylerin algıladıkları sosyal destek düzeylerinin ve sosyal destek algılama sıklıklarının, okul sosyal davranışlarını yordama gücünü belirlemektir. Araştırma kapsamında İstanbul ilinin Kartal ve Maltepe ilçelerinde yaşayan, özel öğrenme güçlüğü tanısı almış bireylere yönelik çalıma yürütülmüştür. Yapılan çalışmada eğitimcisi, kendisi ve ebeveynlerinden araştırmaya katılım oluru alınan,ilkokul veya ortaokul düzeyinde öğrenim görmekte olan, 8–14 yaş arlığında olan, ebeveynlerinden en az bir tanesi hayatta olan150 kişilik bir örneklem grubu oluşturulmuştur. Katılımcıların velilerinden Demografik Bilgi Formunu, katılımcılardan Çocuk ve Ergenler İçin Sosyal Destek Ölçeği'ni, katılımcıların eğitimcilerinden ise Okul Sosyal Davranışları Ölçeği'ni doldurmaları istenmiştir. Araştırma sonucunda demografik değişkenlere bağlı olarak, sergilenen okul sosyal davranışlarının değişkenlik göstermedikleri belirlenmiştir. Katılımcının algıladığı sosyal destek ile okulda sergilediği okul sosyal davranışları arasında doğrusal bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the predictive power of social support levels and social support perception frequencies of individuals diagnosed with Special Learning Disability to predict school social behaviors. Within the scope of the research, individuals living in Kartal and Maltepe districts of Istanbul and diagnosed with Special Learning Disability were screened. In the study, a sample group of 150 people between the ages of 8-14, whose parents at least one of them was studying at primary or secondary school, and whose educator, and whose parents were deemed appropriate to participate in the research, was formed. , has been created. The families of the participants were asked to fill in the Demographic Information Form, the participants were asked to fill out the Social Support Scale for Children and Adolescents, and the educators of the participants were asked to fill out the School Social Behavior Scale As a result of the research, it was determined that the school social behaviors exhibited did not vary depending on the demographic variables. It has been determined that there is a linear relationship between the social support perceived by the participant and the school social behaviors exhibited at school.