Vecihe Hatiboğlu hayatı, kişiliği ve eserleri
Vecihe Hatiboğlu life, personality and works
  1. Tez No: 741018
  2. Yazar: AYÇA UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Vecihe Hatiboğlu, Türk dili, Sümerce, söz dizimi, Vecihe Hatiboglu, Turkish Language, Sumerian Language, syntax
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma, Türk dili için yaptığı çalışmalarıyla dil araştırmalarına öncülük etmiş Prof. Dr. Vecihe Hatiboğlu'nun önemi ve değeri hakkında bilgi vermektir. Bu çalışmada Vecihe Hatiboğlu'nun hayatı, kişiliği ve Türk diline kazandırdığı eserler hakkında bilgi verilmektedir. Hatiboğlu, dil bilim çalışmalarına katılmış özellikle söz dizimi alanında önemli bilgiler edinmiştir. Önemli eserler yazarak bildiklerini öğretmeyi kendisine görev edinmiş yayınladığı eserlerle dil bilimine katkıda bulunmuştur. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Hatiboğlu'nun hayatı, kişiliği ve hakkında yazılan yazılarla ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde yazarın kitap düzeyindeki eserleri incelenmiştir. Hatiboğlu'nun yazıları tematik olarak ayrılıp incelenmiştir. Eserleri incelendikten sonra yazarın bibliyografyası da çalışmaya eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which was conducted as a master's thesis gives information about the importance and value of professor assistant Vecihe Hatiboglu who guided language studies by her studies for Turkish language. This study aimed to give information about Vecihe Hatiboglu's life, her personality and the works that she introduced to Turkish language. Hatiboglu worked on linguistics, and specially she had important information about syntax. She aimed to teach what she had known by writing important works, and she contributed linguistics with her published works. The study is made of two parts. In the first part, information has been given about hatiboglu's life, her personality and the writings that were written in her name. In the second part, the author's works have been examined. Hatiboglu's works were divided into thematic parts,and investigated. After her works had been examined, her bibliography was taken into the work.