Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçları
Migrant smuggling and human trafficking crimes
- Tez No: 741101
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN SOYASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Göçmen Kaçakçılığı, İnsanlığa Karşı Suçlar, İnsan Ticareti, Kanuni Kapsam, Suç, Sınıraşan Suçlar, Human Trafficking, Migrant Smuggling, Legal Scope, Crime, Transnational Crimes, Crimes Against Humanity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Hukuk dünyasında hem ulusal hem de uluslararası düzeyde birçok suçla karşı- laşılmaktadır. Bu çalışmada ise sınır aşan nitelikleriyle öne çıkan iki suç tipi ele alın- maktadır. Sınır aşan olarak kastedilen suçlar Türkiye'de göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçları olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Söz konusu suçlara açıklık getirebil- mek adına ilgili suçlara ilişkin kitap, makale, tez çalışması, yayınlar ve ulusal-ulusla- rarası çapta ortaya konulan raporlar ışığında analizlerde bulunulmuştur. Çalışmamızda göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçlarına ilişkin temel kavramlardan başlamak üzere, söz konusu suçların oluşum süreçleri ve yapıları, benzer ve farklı yanlarının yanı sıra diğer başka suçlarla da kıyaslanmak suretiyle bu suçların aydınlatılması, maddi-hukuki konu, yaptırım gibi özellikleri ile bu suçlarda ortaya çıkan sorunlar Yar- gıtay kararları eşliğinde ve uluslararası düzenlemeler de dikkate alınarak konu edinil- miştir. Çalışmada üç bölüm yer almaktadır: Birinci bölümde, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti temel kavram ve bilgileri yer alırken ikinci bölümde göçmen kaçakçılığı kanuni düzenlemeler ve karşılaştırmalı hukuk verileri dikkate alınarak detaylıca ince- lenmiştir. Üçüncü bölümde ise yine hem ulusal hem de uluslararası düzenlemeler ışı- ğında ve içtihatlar göz önünde bulundurularak insan ticareti suçu ele alınmış bulun- maktadır.
Özet (Çeviri)
Many crimes are encountered in the legal world, both at the national and international level. In this study, two crime types that stand out with their characteristics from the border are discussed. While the aforementioned crimes were investigated in detail, the problem was identified as migrant smuggling and human trafficking in Turkey. In order to clarify the aforementioned problem, analyzes were made in the light of books, articles, thesis studies, publications and national- international reports on related crimes. In our study, starting from the basic concepts of migrant smuggling and human trafficking crimes, the formation processes and structures of these crimes, their similar and different aspects, as well as the clarification of these crimes by comparing them with other crimes, their material-legal issue, sanction, and the features that arise in these crimes. The issues were discussed in the light of the Supreme Court decisions and taking into account international regulations. There are three sections in the study: In the first section, the basic concepts and information of migrant smuggling and human trafficking are included, while in the second section, migrant smuggling is discussed in detail by considering legal regulations and comparative law data. In the third part, the crime of human trafficking has been discussed in the light of both national and international regulations and considering the case law.