Kamu kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları 'Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi örneği'
Occupational health and safety practices in public institutions 'Canakkale Onsekiz Mart University case'
  1. Tez No: 741105
  2. Yazar: İBRAHİM DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET YAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 6331 Sayılı İSG Kanunu, İSG Kanunu, İş Sağlığı ve Güvenliği, Risk Analizi, İş Kazası, ÇOMÜ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, OHS Law No. 6331, OHS Law, Occupational Health and Safety, Risk Analysis, Occupational Accident, ÇOMÜ, Çanakkale Onsekiz Mart University
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalışması kapsamında“6331 sayılı İSG Kanunu”ve kanun uyarınca çıkan yönetmeliklere istinaden yerine getirilmesi gereken yükümlüklerin uygulanabilirlik düzeylerinin incelenmesi, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşması için yapılması gerekenler ve bunları uygulayacak olan tüm çalışan ve yöneticilerin görev ve sorumluluklarını yerine getirme düzeylerinin araştırılmasını amaçlamıştır. Bu amaçla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve bağlı bazı birimlerinde İSG hizmetleri ve bu hizmetlerin yürütümüne ilişkin çalışmalar yapılmış, ÇOMÜ'de yürütülen İSG çalışmaları incelenmiştir. Tez toplam altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş bölümüdür. Bu bölümde İSG ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde İSG hizmetlerine ilişkin gelişmelere, kavramlara, tanımlamalara, bu hizmetlerin yürütümüne ve buna ilişkin düzenlemelere, bu kapsamdaki yasal hak ve sorumluluklara değinilmiştir. Üçüncü bölümde ÇOMÜ ve bağlı birimlerinde yapılan araştırma kapsamında faydalanılan materyal ve metoda ilişkin bilgilere yer verilmiştir. ÇOMÜ ve bağlı birimlerinde yürütülen İSG çalışmaları incelenmiş, Fine Kinney Metodundu kullanılarak risk değerlendirme çalışmaları yapılmış ve bu bölümde paylaşılmıştır. Dördüncü bölümde ÇOMÜ ve bağlı birimlerinde yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bulgular paylaşılmıştır. Bu bölümde İSG kapsamında ÇOMÜ Hastanesinde verilen eğitimlere, ÇOMÜ ve bağlı birimlerinde yapılan risk analizlerine yer verilmiştir. Beşinci bölümde tüm bu yapılan çalışmalar ve yürütülen İSG hizmetleri göz önünde bulundurularak gözlemlenen eksikliklere yer verilmiştir. Altıncı bölümde ise yapılan tüm çalışmalar değerlendirilmiş sonuç ve önerilere yer verilmiştir. Yapılan tüm çalışmalar değerlendirilerek elde edilen bulgular ışığında gerekli düzenlemelerin yapılması, düzeltici ve önleyici faaliyetlerin başlaması ve takibi hususunda önerilerde bulunulmuştur. Yapılan tüm bu çalışmalar neticesinde elde edilen en önemli sonuç kamu kurumlarının önemli bir kısmının 6331 sayılı İSGK ile getirilen yükümlülükleri tam olarak yerine getirememekte olduklarıdır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü ve bağlı birimlerinde yapılan çalışmalar da göstermiştir ki mevcut şartlar, sürekli değişkenlikler İSG çalışmalarının yapılması hususunda bir dizi aksaklıklara yol açmaktadır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde İSG Koordinatörlüğünün 30.06.2012 tarihinde kurulmasına rağmen sürekli yapılan bu ertelemelerden dolayı İSG hizmetleri tam anlamıyla yürütülememektedir. Bunun başlıca sebebi İSG ile ilgili yapılacak olan düzenlemelerin sürekli olarak ertelenmesidir. Yapılacak olan bu düzenleme son dokuz yılda üç kez ertelenmiştir. ÇOMÜ ve bağlı birimlerinde faaliyet konusu ve yürütülen iş göz önünde bulundurulmuş,“Fine Kinney Metodu”kullanılarak örnek risk değerlendirme çalışmaları yapılmış ve“Tablo 8”de gösterilmiştir. Tablo 8'de gösterilen bu çalışmalarda ÇOMÜ Ayvacık MYO, Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ezine MYO, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Sağlık Hizmetleri MYO ve Tıp Fakültesi Dekanlığı'na ait tehlike faktörleri, maruziyet durumu ve yasal gereklilikler belirlenmiş olup alınması gereken önlemlere yer verilmiştir. Bu çalışmalar ışığında gerekli düzenleyici ve önleyici faaliyetler başlatılabilir ve oluşması muhtemel tehlikeler en aza indirilebilir. Bu kapsamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve bağlı birimlerinde yapılan iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ve risk analiz çalışmaları, bu incelemeler sonunda ortaya çıkan sonuçlar Bulgular bölümünde paylaşılmıştır. Tüm bu durumlar göz önüne alındığında ÇOMÜ ve tüm birimlerinde, İSG kapsamında farkındalık ve bilincin arttırılması yönünde çalışmalara ağırlık verilmesi faydalı olacaktır. İşveren ve çalışanların görev, yetki, hak, sorumluluk ve yükümlülükleri 30.06.2012 tarih ve 6331 sayılı kanunla düzenlenmiştir. (6331-İSG Kanunu)
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, it is aimed to examine the applicability levels of the obligations that must be fulfilled in accordance with the“OHS Law No. 6331”and the regulations issued pursuant to the law, the regulations that need to be made to create healthy and safe working environments, and the level of fulfillment of the duties and responsibilities of the employees and managers who will implement these regulations aimed. For this purpose, studies on OHS services and the execution of these services were carried out in Çanakkale Onsekiz Mart University and some of its affiliated units, and OHS studies carried out in ÇOMÜ were examined. The thesis consists of a total of six chapters. The first part is the introductory part. In this section, general information about OHS is given. In the second part, developments, concepts, definitions, the execution of these services and related regulations, legal rights and responsibilities in this context are mentioned. In the third chapter, information about the material and method used within the scope of the research carried out in ÇOMÜ and its affiliated units is given. OHS studies carried out in ÇOMÜ and its affiliated units were examined, risk assessment studies were carried out using the Fine Kinney Method and shared in this section. In the fourth chapter, the findings obtained as a result of the studies carried out in ÇOMÜ and its affiliated units are shared. In this section, the trainings given in ÇOMÜ Hospital within the scope of OHS, and the risk analyzes made in ÇOMÜ and its affiliated units are included. In the fifth chapter, the observed deficiencies are given by considering all these studies and the OHS services carried out. In the sixth chapter, all the studies were evaluated and the results and suggestions were given. In the light of the findings obtained by evaluating all the studies carried out, suggestions were made about making the necessary arrangements, initiating and following corrective and preventive actions. The most important result obtained as a result of all these studies is that a significant part of the public institutions cannot fully fulfill the obligations brought by the İSGK numbered 6331. Studies carried out in Çanakkale Onsekiz Mart University Rectorate and its affiliated units have also shown that current conditions and constant variability cause a series of disruptions in the conduct of OHS studies. Despite the establishment of the OHS Coordinatorship at Çanakkale Onsekiz Mart University on 30.06.2012, OHS services cannot be fully carried out due to these continuous delays. The main reason for this is the continuous postponement of the regulations to be made regarding OHS. This arrangement has been postponed three times in the last nine years. The scope of activity and the work carried out in ÇOMÜ and its affiliated units were taken into consideration, sample risk assessment studies were carried out using the“Fine Kinney Method”and are shown in“Table 8”. In these studies shown in Table 8, hazard factors, exposure status and legal requirements of ÇOMÜ Ayvacık Vocational School, Biga Faculty of Economics and Administrative Sciences, Ezine Vocational School, Faculty of Architecture and Design, Health Services Vocational School and Faculty of Medicine have been determined and precautions to be taken are included. given. In the light of these studies, necessary regulatory and preventive actions can be initiated and possible hazards can be minimized. In this context, occupational health and safety studies and risk analysis studies conducted at Çanakkale Onsekiz Mart University and its affiliated units, and the results of these examinations are shared in the Findings section. Considering all these situations, it would be beneficial to focus on efforts to increase awareness and awareness within the scope of OHS in ÇOMÜ and all its units. Duties, powers, rights, responsibilities and obligations of employers and employees are regulated by the law dated 30.06.2012 and numbered 6331. (6331-OHS Law)