The concept of time in Macbeth and Hamlet
Macbeth ve Hamlet'te zaman kavramı
- Tez No: 741211
- Danışmanlar: PROF. DR. C. GÜNSELİ İŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Zaman, Shakespeare, Trajedi, Macbeth, Hamlet, Time, Shakespeare, Tragedy, Macbeth, Hamlet
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Zaman kavramı, insan varlığının bir parçası olarak, felsefi, sosyolojik ve edebi çevrelerde her zaman büyük ilgi görmüştür. Bu tez, Rönesans döneminde tartışılan zaman teorilerine odaklanmakta ve bu teorilerin çağın edebiyatındaki yansımalarını ve etkilerini incelemektedir. Dönemin zaman teorileri; zamanın doğası, insan varoluşu ile ilişkisi ve insan üzerindeki etkileri üzerine odaklanmaktadır. Zaman, yaratma ve yeniden yaratma gücüne sahiptir ve her zaman gerçekleri ortaya çıkarır. Ancak zaman, kendisine tabi olan her şeyi yutar ve yok eder. Trajedi türü bu dramatik etkiyi mükemmel bir şekilde örneklendirir. Shakespeare'in iki trajedisi, Macbeth ve Hamlet, karakterlerin zamana karşı savaşını göstermek için seçilmiştir. Trajedilerde zaman düşmana dönüşür ve karakterler zamanı kontrol etmeye çalışırken, zamanın etkisinde sürüklenirler. Geçmiş ıstırap içindedir; şimdi korku içinde ve gelecek karakterler için kapalıdır. Zamanın öznel akışında, karakterler zamanın tehditkâr duruşunu hissederler. Sonunda zaman, karakterlere galip gelir ve onları ölüme götürür.
Özet (Çeviri)
The subject of time has always been a great interest in philosophical, sociological, and literary circles, as it is a part of human existence. This thesis focuses on the time theories discussed in the Renaissance period and examines their reflections and effects in the age's literature. Time studies of the period include; the nature of time, its relationship with human existence, and its effects on humans. Time has the power to create and recreate, and it always reveals the truth, but time devours and destroys everything subject to itself. The genre of tragedy exemplifies this dramatic effect perfectly. Shakespeare's two tragedies, Macbeth and Hamlet, are selected to portray the characters' war against time. Time becomes an enemy in the tragedies, and while the characters try to control the time, they are swayed by it. The past is in agony; the present is in fear, and the future is closed for the characters; and in the subjective flow of time, they feel the threatening role of time. In the end, time triumphs over the characters leading the way to death.