A study on the question of cultural identity and third space in V.S Naipaul's & Hanif Kureishi's novels namely An Area of Darkness & The Buddha of Suburbia in the postcolonial period
Sömürgecilik sonrası dönemde V.S Naipaul & Hanif Kureishi adlı yazarların An Area of Darkness & The Buddha of Suburbia isimli romanlarında kültürel kimlik ve üçüncü mekan sorunu
- Tez No: 741233
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN MENGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Taklitçilik, Yurtsuzluk, İki Bilinçlilik, Yabancılaşma, Mimicry, Unhomeliness, Ambivalence, Alienation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sömürgecilik döneminde ekonomik, politik ve sosyal boyutlarda değişimler meydana gelmiş, yaşanan bu değişimler de özellikle sömürgeciliğe maruz kalan ülkelerde görülmüştür. Dekolonizasyon teriminin yoğun yaşandığı dönemde, pek çok sayıda insan batıya göç etmiştir ve bu sayede gittikleri yerlerde ne gibi davranışlara maruz kaldıklarını açık bir şekilde gözleme fırsatı bulmuşlardır. Elde edilen bu fırsat ile birlikte edebiyat dünyasında oldukça büyük bir yankı uyandıran sömürgecilik sonrası edebiyatının ve üçüncü alan teorisin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Sömürgecilik sonrası döneminde görülen terimler Edward Said ve Homi Bhabha önderliğinde edebiyat dünyasına kazandırılmıştır. Aydınlatılan bu terimler sayesinde sömürgecilik adı altında uygulanan davranış biçimlerinin ne gibi durumlara yol açtığı açıkça görülmüştür. Göçmenlerin sömürge döneminde ve sonrasında yaşadıkları psikolojik sorunlarını, gittikleri yerlerde yaşadıkları uyum sürecini ve maruz kaldıkları davranış biçimleri Bhabha tarafından incelenmiştir. Bu doğrultuda çeşitli terimler oluşmuş ve kültürel kimlik alanları varlığını gün yüzüne çıkarılmıştır.“Melezlik”,“Taklitçilik”,“Müphemlik”,“Yurtsuzluk”,“İki Bilinçlilik”,“Yabancılaşma”gibi varlığını kanıtlayan bu terimler çalışma boyunca An Area of Darkness ve The Buddha of Suburbia adlı eserlerde yaratılan karakterler üzerinden incelenmiştir. Sözü edilen eserlerin yazarları, sömürgeciliği farklı yönleri ile yaşamışlardır. Naipaul, İngiltere'de bir göçmen olarak var olurken, Kureishi Pakistanlı bir baba ve İngiliz bir anne ile büyümüş ve doğrudan baskın bir kültür içinde doğmuştur. Bu çalışma boyunca iki yazarın yaşadıkları ikilemler, kayıplar ve kimlik krizleri yarattıkları karakterler üzerinde karşılıklı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of postcolonialism, a great number of formations came into existence due to enorm changes in colonized countries appearing in economic, political, and predominantly social aspects. Once the decolonizing period started, a growing number of people who were in colonized countries gained the chance to migrate to the West and got the opportunity to observe what they have been struggling with. This process led the way to the production of postcolonial literature as well as enabling scholars to reveal theories namely Postcolonial Theory and Third Space Theory. Edward Said and Homi Bhabha were highly influential with their postcolonial literary key terms that lead to title the situation of the colonized. Focusing more on the individual colonized migrant, Bhabha brought about several terms that described the psychological state of the colonized after and during the adaptation process to the host culture causing a new field of study called cultural identity. Hybridity, mimicry, ambivalence, unhomeliness- double consciousness, and alienation are the primary (main scrutiny leading point of this thesis) topics that will be examined through the characters of the books namely An Area of Darkness and The Buddha of Suburbia. The authors of the selected books, V.S Naipaul and Hanif Kureishi, experienced colonization differently since Naipaul later migrated to England while Kureishi was born into the say 'dominant' culture being a child of a mixed culture. The dilemmas, struggles, losses, and identity crises they faced were represented through their characters and will be also analysed in detail.