Erkeklerin infertiliteye ilişkin algıları ve infertilite tedavi sürecindeki deneyimleri: Fenomenolojik bir çalışma
Men' s perceptions respecting infertility and their experiences in the infertility treatment process: A phenomenological study
  1. Tez No: 741389
  2. Yazar: TUĞÇE ATASAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE KABUKCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: erkek infertilitesi, infertilite tedavisi, deneyim, hemşirelik, fenomenoloji, Male infertility, infertility treatment, experience, nursing, phenomenology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; erkeklerin infertilite algılarını, infertilite tedavisi ile ilgili deneyimlerini ve erkeklerin bu süreçteki duyduğu ihtiyaçları derinlemesine incelemektir. Yöntem: Bu araştırma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseniyle yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemi, infertilite tanısı almış IVF tedavisini tamamlamış 16 erkekten oluşmaktadır. Örneklem; olasılıksız örneklem stratejisinin amaca yönelik örnekleme biçimine göre belirlenmiştir. Araştırmanın verileri Mart 2018- Mayıs 2020 yılları arasında Özel Antalya Anadolu Hastanesi Tüp Bebek Merkezinde toplanmıştır. Verilerin toplanmasında, derinlemesine görüşme yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel ve tematik veri analizi kullanılmıştır. Bulgular: Verilerin analizi sonucunda 4 ana tema 16 kategori ve 65 kod elde edilmiştir. ''Çocuk isteği'' ana temasının altında; çocuğun anlamı, çocuk sahibi olma kararı, çocuk yapmayı ertelemek durumunda kalmak, vakit kaybetmeme isteği kategorilerine ulaşılmıştır. ''İnfertilite tanısını karşılama'' ana temasının altında; kendi içinde yaşananlar, kadın ile ilişkinin boyutu, çevredeki çocuklara bakış, paylaşmak konusu, aile büyükleri ve akrabalar ile ilişkiler kategorileri elde edilmiştir. ''Başlangıçtan Sona Doğru Tedavi Deneyimi'' ana teması altında; tedavi sürecinin zorlukları, tedavide etkinlik, tedavi sürecindeki beklentiler, tedavi sonucu, öneriler kategorilerine ulaşılmıştır. Son olarak ''Metaforlar'' ana temasının altında katılımcıların çocuk sahibi olamama ve tüp bebek tedavisine ilişkin metaforları saptanmıştır. Sonuç: Araştırmanın sonucu; erkeklerin infertiliteyi zorlu ve umut dolu bir süreç olarak algıladıklarını, tedavi sürecine dahil olmak istediklerini, yakın çevre ve sağlık personeli tarafından desteklenmeye ihtiyaç duyduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the men's perception of infertility, experiences about the infertility treatment and needs they felt during this process. Method: This study was conducted with the phenomenology design among the qualitative study methods. The sample of the study included 16 men who were diagnosed with infertility and completed in vitro fertilization treatment. The sample was determined according to the targeted sampling method in line with the improbable sampling strategy. Data were collected in Private Antalya Anadolu Hospital IVF Center between 2018 and 2020. The in-depth interview method were used to collect the data in the study. Descriptive and thematic data analysis was used in the data analysis. Results: Four main themes, 16 categories and 65 codes were obtained as a result of the data analysis. The categories of the meaning of the child, the decision to have a child, being in the position to postpone having a child were reached under the main theme of“wishing to have a child”. The categories of personal experiences, the dimension of the relationship with a woman, the view about other children, the subject of sharing, the relationships with elderly family members and relatives were obtained under the main theme of“dealing with the diagnosis of infertility”. The categories of the difficulties of the treatment process, activity in the treatment, expectations from the treatment process, the outcome of the treatment, and recommendations were obtained under the main theme of“the treatment experience from the beginning till the end”. Lastly, the metaphors of the participants regarding inability to have children and in vitro fertilization treatment were determined under the main theme of“metaphors”. Conclusion: The study results show that men perceived infertility as a difficult and hopeful process. They wanted to be included in the treatment process, and were in need of support from close circle and healthcare professionals.