GUAM Ülkelerine (Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan, Moldova) yönelik Avrupa komşuluk politikasının geliştirilmesi
Development of the European Neighborhood Policy Towards The GUAM countries (Georgia, Ukraine, Azerbaijan, Moldova)
  1. Tez No: 741564
  2. Yazar: MAKHLUHA ALLAKHVERDIIEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN İBRAHİMOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa politikası, Doğu Ortaklığı, GUAM ülkeleri, komşuluk politikası, European policy, Eastern Partnership, GUAM countries, neighborhood policy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Tezde, analitik çalışmalara dayanarak, Avrupa Komşuluk Politikasının GUAM ülkeleri ile ilgili gelişiminin bir analizi yapılmış, sorunun gelişiminin ana aşamaları incelenmiştir. Yazar, 2002'den 2020'ye kadar olan dönemde GUAM ülkeleriyle ilgili olarak Avrupa Komşuluk Politikasının doktrinel temellerini ortaya koymakta ve karakteristik özelliklerini vurgulamaktadır ve ayrıca yeni bölgesel ve küresel zorlukların Avrupa Komşuluk Politikasının GUAM ülkelerine yönelik dönüşümü üzerindeki etkisini araştırmıştır. GUAM ülkelerinin iç ve dış faktörlerinin durumu ve bunların Avrupa Komşuluk Politikasının gelişimine etkisi vurgulanmıştır. GUAM ülkelerinde demokrasinin güçlendirilmesinde Avrupa Komşuluk Politikasının ve Doğu Ortaklığına dönüşümünün rolünü belirlemiştir. Avrupa Komşuluk Politikasının Rusya Federasyonu ve GUAM ülkeleri arasındaki ilişkiler üzerindeki etkisinin analizi yapılmış ve ayrıca GUAM ülkeleriyle ilgili olarak Doğu Ortaklığı politikasının daha da geliştirilmesi beklentilerini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In the thesis, based on analytical studies, an analysis of the development of the European Neighborhood Policy in relation to the GUAM countries is carried out; the main stages in the development of the problem are studied. The author reveals the doctrinal foundations and highlights the characteristic features of the European Neighborhood Policy in relation to the GUAM countries in the period from 2002 to 2020. The impact of new regional and global challenges on the transformation of the European Neighborhood Policy towards the GUAM countries is also studied. The state of internal and external factors of the GUAM countries and their influence on the development of the European Neighborhood Policy are highlighted. The role of the European Neighborhood Policy and its transformation into the Eastern Partnership in strengthening democracy in the GUAM countries is determined. The analysis of the impact of the European Neighborhood Policy on relations between the Russian Federation and the GUAM countries is carried out, and the prospects for further development of the Eastern Partnership policy in relation to the GUAM countries are revealed.