Ebu Hafs Ömer en-Nesefi'nin et-Teysir fi't-Tefsir'inde sureler arası münasebet
Munasabat al-Qur'an in Abu Hafs Omar an-Na Sâfi's al-Tayseer fi al-Tafsir
- Tez No: 741600
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS EMRE GÖRDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsîr, Tenâsüb, Münâsebâtü'l-Kur'ân, et-Teysîr fi't-tefsîr, Ebû Hafs Ömer en-Nesefî, Tafsir, Affiliation, Relationship, Umar al-Nasafî, Monasebâtt'l-Qur'an, Tayseer fi Al-Tafsir
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışmada ilk olarak tefsir, kelam, fıkıh gibi İslami ilimlerde söz sahibi olan Ömer en-Nesefî'nin hayatı, eserleri ve ilmi kişiliği hakkında veciz bilgiler verilmiştir. Bu araştırmada öncelikle Kur'ân-ı Kerîm'in nazmındaki zenginliği, dizgisindeki letafeti ve ahengi göstermek amacıyla kaleme alınan bu çalışmada münâsebâtü'l-Kur'ân ilminin tarihçesini, önemini, yöntem ve metodolojisini incelemeye çalıştık. Çalışmanın ana eksenini ise müellifin, tefsirinde yer alan münâsebâtü'l-Kur'ân'a dâir açıklamalar oluşturmaktadır. Bu minvâlde, Nesefî'nin kaleme aldığı et-Teysîr fî't-Tefsîr adlı eserde, bu kapsama giren önemli açıklamalar yaptığını, kendisinden sonra gelen müfessirlere rehber olduğunu, sureler arasında bulunan münasebet vecihlerine düzenli ve sistemli olarak değindiğini tespit ettik ve izah etmeye çalıştık. Yaptığımız araştırma neticesinde, münâsebâtü'l-Kur'ân ilmini sistematik ve kapsamlı bir şekilde ele alan ilk eser olduğu kanaatine vardık. Bu çalışmanın, tefsir ilminin içerisinde önemli bir yeri olan Münâsebâtü'lKur'ân ilmine dair farklı bir bakış açışı sağlayacağını umut ediyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study, first of all, concise information about the life, works and scientific personality of Omer en-Nesefî, who has a say in Islamic sciences such as tafsir, kalam, and fiqh, is given. In this research, we tried to examine the history, importance, method and methodology of the science of munâsebâtu'l-Qur'an which we wrote to show the richness of the verse of the Qur'an, the grace and harmony in its string.The main axis of the study, on the other hand, author's explanation of about the munasebat al-Qur'an in his commentary.In this respect, we determined and tried to explain that in the work called et-Teysîr fî't-Tafsîr written by Nesefî, he made important explanations within this scope, that he was a guide for the commentators who came after him, and that he regularly and systematically referred to the relations between the suras. As a result of our research, we concluded that this is the first work that systematically and comprehensively deals with the science of Munasebâtu'lQur'an. I hope that this study will provide a different perspective on the science of Münâsebâtü'l-Qur'an, which has an important place in the science of tafsir.