Süt ve süt ürünleri üretim sektöründe iş sağlığı ve güvenliği önleme maliyetleri: Kars il örneği
Occupational health and safety prevention costs in production of milk and milk products: Kars example
- Tez No: 741618
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: İş Kazaları, Doğrudan Maliyetler, Süt ve Süt Ürünleri Sektörü, İş Sağlığı ve Güvenliği, Occupational Accidents, Direct Costs, Milk and Dairy Products Sector, Occupational Health and Safety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Süt ve süt ürünleri üretim sektörü gıda ürünleri imalatı bünyesinde yer almaktadır ve, 'Tehlikeli' ve 'Az Tehlikeli' tehlike sınıfında yer almaktadır ve iş kazası sıralaması yönünden değerlendirildiğinde ilk on içerisinde bulunmaktadır. Sektörün çalışan sayısı ve büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda ülke ekonomisinin lokomotifleri arasında yer aldığı görülmektedir. Bu tez çalışması, Gıda Ürünleri İmalat Sektöründe yer alan Kars ilinde Süt ve Süt Ürünleri kolunda faaliyet gösteren iki işletmenin iş güvenliği uzmanları tarafından yapılan risk değerlendirmelerinden hareketle düzenleyici, önleyici faaliyetlere ilişkin işletmeler tarafından yerine getirilen harcamalara ait muhasebe kayıtları incelenerek iş sağlığı ve güvenliğine yapılan doğrudan maliyetler hesaplanmış ve olası bir iş kazasında işletmelerin ödemesi gereken doğrudan maliyetler ile karşılaştırılarak fayda maliyet analizi yapılmıştır. Çalışmada temel amacımız nasıl ki çalışanlar bir dizi sağlık ve güvenlik riskine maruz kalıyorsa işverenlerin de mali risklerle karşı karşıya olduğu gerçeğinden hareketle, iş kazalarının önlenmesi için yapılan harcamaların ekonomik getirisinin ne olduğu hususunda, işletmelerin fayda maliyet analizi yapmalarına katkı sunmak aynı zamanda iş kazalarının küçük işletmelerde ve ülke ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Milk and dairy products are classified as 'Dangerous' and 'Low Dangerous' in terms of hazard class, which is included in the production of food products in the manufacturing sector. When evaluated in terms of work accident ranking on the basis of the sector, the food products manufacturing sector is in the top ten. Considering the number of employees and the size of the sector, it is seen that it is among the locomotives of the country's economy. In this thesis study, direct costs for occupational health and safety have been calculated by examining the accounting records of the expenditures made by the enterprises related to regulatory and preventive activities, based on the risk assessments made by the occupational safety experts of the two business getting into the act in the Milk and Dairy Products branch in the Food Products Manufacturing Sector in the province of Kars. As a result of the calculations, a cost-benefit analysis was made by comparing them with the direct costs that the businesses should pay in a possible work accident. The main purpose of the study is to contribute to the cost-benefit analysis of businesses and to reveal the negative effects of work accidents on small businesses and the country's economy that employers are also exposed to financial risks like that employees are exposed to a range of health and safety risks, and on the economic return of the expenditures made for the prevention of occupational accidents.