Bernard Tschumi'nin mekânsal şiddet kavramı üzerinden, korku sinemasındaki mekânsal öğelerin okunması
Reading spatial elements in horror cinema through Bernard Tschumi's concept of spatial violence
- Tez No: 741652
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN TEREK ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: tekinsizlik, korku sineması, mimari tekinsizlikler, mekânsal şiddet, uncanny, horror cinema, architectural uncanny, spatial violence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Mekândan bağımsız bir sinema düşünülemeyeceği gibi, olaydan bağımsız bir mekân da düşünülememektedir. Konu korku sineması olduğunda ise bu ilişkiler iyice çetrefilli bir hal almaktadır. Korku sinemasında mekân, yalnızca bir tasarım unsuru olarak değil; bir başrol oyuncusu olarak yer almaktadır. Beden ile mekânın, mimari tekinsizlikler aracılığıyla birbirlerine uyguladıkları şiddet ise korku sinemasının en temel unsurlarından birini oluşturmaktadır. İki farklı düzenin birbirine sokulması sonucunda kaçınılmaz olan mekânsal şiddet, günlük hayatımızın her alanında olduğu gibi sinemada da yerini sağlamlaştırmaktadır. Bu tezde; çalışma içerisinde belirlediğimiz mimari tekinsizlikler aracılığıyla incelenen korku filmleri üzerinden, mekânın bedene ve bedenin mekâna uyguladığı şiddetin, dolayısıyla mekânın, korku sinemasının temel unsuru olduğunu ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
Just as it is not possible to think of a cinema independent of the space, neither can a space independent of the event. When it comes to horror cinema, these relationships become more complicated. Space in horror cinema is not only a design element; takes place as a leading actor. The violence that the body and space inflict on each other through architectural uncanny forms one of the most basic elements of horror cinema. Spatial violence, which is inevitable as a result of the intermingling of two different orders, consolidates its place in cinema as in every aspect of our daily life. In this thesis; through the horror films, which are examined through the architectural uncanny we have determined in the study, it is revealed that the violence of the space to the body and the body to the space, and therefore the space, is the basic element of the horror cinema.