Asit aspirasyonu ile ARDS oluşturulan ratların tedavisinde kortikosteroid ve surfaktan, bu tedavilerin BNP ve PRO N-TİP BNP ile takibi
Corticosteroid and surfactant therapy at ARDS caused by gastric asid aspiration, follow up this therapy by BNP and PRO N-TYPE BNP
  1. Tez No: 236119
  2. Yazar: ŞEYDA AYKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZIM DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Asit aspirasyonu, ALI, ARDS, Metilprednizolon, Surfaktan, BNP, Pro N-Tip BNP, Acid aspiration, ALI, ARDS, Methylprednisolone, Surfactant, BNP, Pro N-Type BNP
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmamızın amacı; ratlarda asit aspirasyonu ile oluşturduğumuz akut akciğer hasarı (ALI) / akut respiratuar distres sendromunda (ARDS), erken dönemde tedavi amacıyla intraperitoneal (i.p) verilen metilprednizolon veya intratrakeal surfaktan tedavisinin, akciğerlere histopatolojik düzeyde ve arter kan gazı analizlerine etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Bu etkinin beyin natriüretik peptid (BNP), N terminal fragman beyin natriüretik peptid (N Tip-Pro BNP) ile takip edilip edilemeyeceğini göstermektir.Çalışmamız 40 adet, ortalama ağırlıkları 270-280 gram arası rastgele 5 gruba ayrılan Spraque-Dawley türü erkek rat üzerinde yapıldı. Kontrol grubu: Grup K, Ventilatöre bağlı grup: Grup V, Asit aspirasyonu ile ARDS olan ventilatöre bağlı grup: Grup A, Metilprednizolon tedavisi uygulanan grup: Grup M, Surfaktan tedavisi uygulanan grup: Grup S. Genel anestezi sonrası hareketsiz kalan ve spontan solunumu olan ratların sıvı ve ilaç enjeksiyonlarının yapılabilmesi için, inguinal bölgesindeki vena femoralis'e, arter kan gazını takip etmek ve kan örnekleri almak için femoral arterine kateterizasyon yapıldı.Yaklaşık 30 dakikalık bir stabilizasyon süresinin sonunda başlangıç değerlerinin belirlenmesi için ratların femoral arterinden arter kan gazı, BNP ve Pro N-tip BNP çalışılması için kan örneği alındı. Ratlara trakeotomi açıldı. Tüm ratlara volüm kontrollü mekanik ventilasyon uygulandı. Akciğer hasarı yapmak için pH'sı 1.25 olan 0.4 ml/kg 0.1 mol/l hidroklorik asit endotrakeal kanülden verildi. Asit aspirasyonu ile ARDS oluşturularak grup A oluşturuldu. ARDS tedavisi için erken dönemde 20 mg/kg tek doz metilprednizolon intraperitoneal olarak verildi ve grup M oluşturuldu. 6 saat sonra arter kan gazı BNP ve Pro N-Tip BNP çalışıldı. Grup S'ye ARDS oluşturulduktan sonra surfaktan tedavisi uygulandı. Trakea içine 100 mg/kg surfaktan verildikten 6 saat sonra ratların femoral arterinden tekrar arter kan gazı, BNP ve Pro N-Tip BNP çalışıldı. İşlem bitiminde tüm gruplardaki ratlar tiyopental ile sakrifiye edilip ventilatörden ayrıldı. Akciğerleri histopatolojik olarak değerlendirildi. Akut akciğer hasarı skorlandı. İstatistiksel analizleri yapıldı.Sonuçta; deneysel olarak ALI/ARDS meydana getirilen ratlarda erken dönem düşük doz metilprednizolon ve intratrakeal surfaktan tedavisinin arteriyel kan gazlarının değerlendirilmesinde faydalı olduğu tesbit edildi. Venöz kandan değerlendirilen BNP ve Pro N-Tip BNP değerleri, ALI/ARDS'li gelişiminde yükselirken, her iki tedavi sonrasında da azalma gösterdi. Fakat elde ettiğimiz bu sonuçlar her iki grubun Akut Akciğer Hasarı Skorunun histopatolojik değerlendirilmesinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Bu konuda daha fazla hayvan deneğin kullanılacağı, daha geniş çaplı karşılaştırmalı ve daha uzun süreli mekanik ventilasyon uygulanan deneysel çalışma yapılması gerektiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine experimentally the effects intraperitoneally of methylprednisolone or intratracheal surfactant therapy for the treatment of early stage acute lung injury (ALI) / acute respiratory distress syndrome (ARDS), caused by gastric acid aspiration, on arterial blood gases analysis and histopathological changes. Also following the changes by brain natriüretic peptide (BNP) and N terminal fragmane brain natriüretic peptide (Pro N-type BNP).Forty male rats were used in this study. Rats were divided into 5 groups randomly. Arterial and venous cannules were placed. Blood samples were withdrawn the femoral arterial cannule to determine the arterial blood gases and femoral vein to determine the BNP and Pro N Type BNP levels. Tracheotomy was applied to rats. Anesthesia was maintained through while the lungs were ventilated under volume controlled mode.Prior to the treatment, the subjects were given 0.4 ml/kg 0.1 mol/l HCl in drops intratracheally. Those in group Methylprednisolone, received bolus intraperitoneally methylprednisolone 20 mg/kg and those in group Surfactant, received surfactant 100 mg/kg intratracheally. At the end of a six hours mechanical ventilation, arterial and venous blood samples were withdrawn again. Subjects were sacrified by intraperitoneal thiopenthal. Lobes of right and left lungs were removed and examined under light microscope. We compare the results among themselves.In experimentally formed ARDS, it was determined that the early administration of low dose intraperitoneally methylprednisolone and intratracheal surfactant protect oxygenation of arterial blood gases. In histopathological examination of lungs, changes were seen but they were not statistically significant. At group Ventilator and group ARDS, BNP and Pro N Type BNP levels were higher. After methylprednisolone / surfactant therapy the levels of them were decreased.However comperative and comprehensive clinical and experimental studies should be carried out to reach exact decision.