Genç, orta ve erken yaşlılarda COVİD-19 korkusu ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 741682
  2. Yazar: AYŞE MERVE BULGUMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA BARİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 Korkusu, Kişilik Özellikleri, Yaş, Fear of COVID-19, Personality Traits, Age
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırmada genç (25-44 yaş), orta (45-54 yaş) ve erken yaşlılarda (55-64 yaş) COVID-19 korkusu ile kişilik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada olgular yaşa göre 25-44 yaş (n=366), 45-54 yaş (n=43) ve 55-64 (n=34) yaş olmak üzere üç gruba ayrılmış olup, toplamda 443 kişi dâhil edilmiştir. Verilerin elde edilmesinde anket yönteminden yararlanılmıştır. Sosyodemografik Bilgi Formu, COVID-19 Korkusu Ölçeği ve Beş Faktör Kişilik Ölçeği kullanılmıştır. Anketler Google Anket yardımıyla uygulanmıştır. Katılımcıların %90,7'si kadın ve %9,3'ü erkek olarak bulunmuştur. Katılımcıların %22,1'i lise, %63,7'si üniversite mezunudur. Katılımcıların ise % 69,3'ü evlidir. Katılımcıların %18,3'ü kronik hastalık, %16,5'i Covid-19 enfeksiyonu geçirdiğini bildirmiştir. COVID-19 korkusu düzeyleri 24-44 yaş arası bireylerde en yüksek ve 55-64 yaş arası bireylerde en düşük düzeyde saptanmıştır (p≤0,05). Yaş gruplarına göre dışadönüklük, uyumluluk, sorumluluk ve deneyime açıklık kişilik özellik düzeylerinin farklılık göstermediği saptanmıştır (p≥0,05). Araştırmamızda medeni, gelir ve COVID-19 enfeksiyonu geçirme durumuna göre yaş gruplarında COVID-19 korku düzeylerinin farklılaşmadığı bulunmuştur (p≥0,05). Kronik hastalık varlığına göre sadece 55-64 yaş arası bireylerde COVID-19 korku düzeylerinin farklılaştığı bulunmuştur (p≤0,05). 25-44 yaş ve 45-54 yaş arası bireylerde COVID-19 korkusu düzeyleri ile duygusal dengesizlik kişilik özelliği arasında pozitif yönlü ilişki varlığı bulunmuştur (p≤0,05).
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between fear of COVID-19 and personality traits in young (25-44 years), middle (45-54 years) and early elderly (55-64 years) was investigated. The study was divided into three groups according to age: 25-44 years (n = 366), 45-54 years (n = 43) and 55-64 (n = 34), and a total of 443 people were included. Survey method was used to obtain the data. Sociodemographic Information Form, COVID-19 Fear Scale and Five Factor Personality Scale were used. Surveys were administered with the help of Google Survey. In study were found to be 90.7% of the participants women and 9.3% of them men. In all of the participants, 22.1% are high school graduates and 63.7% are university graduates. 69.3% of the participants are married. It was found that 18.3% of the participants had a chronic disease and 16.5% had Covid-19 infection. COVID-19 fear levels were found to be the highest in individuals between the ages of 24-44 and the lowest in individuals aged 55-64 (p≤0.05). It was found that personality trait levels of extraversion, compliance, responsibility and openness to experience did not differ according to age groups (p≥0.05). In our study, it was found that COVID-19 fear levels do not differ in age groups according to marital, income and COVID-19 infection status (p≥0.05). It has been found that COVID-19 fear levels differ only in individuals between the ages of 55-64 according to the presence of chronic disease (p≤0.05). A positive correlation was found between the fear of COVID-19 and the emotional instability personality trait in individuals aged 25-44 and 45-54 (p≤0.05).