Tâhâ Hüseyin'in Du'â'u'l- Keravânadlı romanının teknik ve tematik yönden incelenmesi
Technical and thematic examination of Taha Hussein's novel Du'a'u'l Keravan
- Tez No: 741868
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR EMEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Roman, Tâhâ Hüseyin, Du'â'u'l- Keravân, Egypt, Novel, Taha Hussein, Du'â'u'l Keravân
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Arap edebiyatında yenilikler ve modernleşme Fransız işgaliyle Mısır'daki sosyal ve siyasal yapının değişime uğramasıyla XIX. yüzyılda başlamıştır. Fransızların tahliyesinden sonra uzun süre sükûnet sağlanamayan Mısır'da reformlar yapılmıştır. Bu yüzyılın ikinci yarısından itibaren Mısır'da edebiyat alanındaki faaliyetlerde nitelik ve nicelik bakımında bariz bir farklılık yaşandığı, bir yandan klasik dil ve edebiyat çalışmaları sürdürülürken bir yandan da batılılaşmanın tesiriyle hikâye, roman ve tiyatro gibi bu coğrafyada daha önce tanınmayan edebî türlerde eserlerin ortaya koyulduğu görülmektedir. Bu yeniklere katkı sağlayan yazarlardan biri de Tâhâ Hüseyin'dir. Tâhâ Hüseyin Mısır toplumunu ve insanını gözlemlemiş ve bunu dikkat çekici üslubuyla birleştirip okuyucuya yansıtmıştır. Hazırladığımız bu çalışmada“ 'Amîdu'l-Edebi'l-'Arabî”unvanına sahip modern Arap edebiyatının ve Mısır edebiyatının önemli ismi Tâhâ Hüseyin'in ilk romanı olan Mısır toplum yapısına ayna tutar nitelikteki Du'â'u'l- Keravân (Yağmurkuşunun Çağrısı) adlı kitabı teknik ve tematik yönden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Innovations and modernization in Arabic literature began in the 19th century when the French Occupation changed the social and political structure in Egypt. After the evacuation of the French, reforms began in Egypt, where tranquility could not be achieved for a long time. Since the second half of the this century, there has been a clear difference in terms of quality and quantity about the activities in the field of literature in Egypt. While classical language and literature studies were being carried on, on the other hand, with the effect of westernization; it is seen that works in literary genres such as stories, novels, and theatre, which were not known before in this geography, were produced. One of the authors who contributed to these innovations is Taha Hussein. Taha Hussein observed Egyptian society and people, then combined them with his remarkable style, and reflected it to the reader. Du'â'u'l- Keravân, which is the first novel of Taha Hussein, who has the title of“Amidu'l-Edebi'l-'Arabi”, and who is highly valued in modern Arabic literature and Egyptian literature, mirrors the structure of Egyptian society. In this thesis, we prepared, this book has been examined in terms of technical and thematic aspects.