Yavuzeli ilçesinin coğrafyası
Geography of Yavuzeli district
- Tez No: 741914
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Yavuzeli, Yavuzeli Ovası, Ekonomik Fonksiyonlar, Yavuzeli- Yavuzeli Lowland- Economic Activities
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Gaziantep ili sınırları içerisinde bulunan Yavuzeli ilçesi Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Orta Fırat Bölümünde yer almaktadır. Gaziantep'e uzaklığı 38 km olan ilçe; Gaziantep-Besni-Adıyaman yolu üzerindedir. Toplam nüfusu 22.552 kişi olan Yavuzeli ilçesinin merkez nüfusu 4.041 kişidir (TÜİK, 2020) ve bu sebeple bir tarım kasabası özelliğindedir. Yerleşim birimlerinin Yavuzeli Ovası üzerinde kurulmuş olduğu araştırma sahasında doğu-batı uzanımlı Merziman Çayı geçmektedir. Söz konusu çay Fırat Nehri'nin koludur. Sahanın ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Sanayinin gelişmediği ilçede nüfus artış hızında ciddi dalgalanmaları nüfus sayım sonuçlarından izlemek mümkündür. Bu durum üzerinde hiç şüphesiz idari bölünüşlerdeki değişmeler ve Gaziantep il merkezine yakın olması nedeniyle başta Gaziantep olmak üzere diğer yerleşmelere ilçeden verilen göçler etkili olmuştur. Tarımsal faaliyetlerin ağırlıklı oluşu nedeniyle ilçede modern tarım teknikleri desteklenmelidir. Ekonomik faaliyet gelişimine alternatif olarak Rumkale gibi önemli bir değerin turizmdeki yeri artırılmalıdır. Çok eski dönemlerden beri tarihe ışık tutan bu yerleşme hiç şüphesiz Yavuzeli denince akla gelen ilk değerdir. Bu sebeple özellikle çalışma sahamızın yerleşme tarihi gelişimi ve turizm fonksiyonu bölümünde Rumkale'nin hem mevcut hem de tarihi seyirdeki özelliklerine genişçe yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Yavuzeli District, which is within the boundaries of Gaziantep, is located in Middle Euphrates Part of Southeastern Anatolia Region. The district far away 37 km from Gaziantep, is on the way of Gaziantep- Besni -Adıyaman. The population of field where the study was carried out with mixed pattern method is 22.552 (TUIK, 2020) county town is in status of town because of both is population ant its functional characteristics. The district which was established on the Yavuzeli Lowland, Merziman Brook flows through east-west direction in and it reaches to the Euphrates in the east. The economy of the field depends on agriculture and livestock. The industry hasn't developed in the district. It is seen that there have been serious fluctuation in the population growth rate on census period there. Not only the changes in the administrative division but also the immigration from the district to notably Gaziantep and other settlements because of the closeness of Yavuzeli to Gaziantep city center extents an influence over this situation. In consequence of the agricultural based activities, modern agricultural opportunities have been supported. As a result of this, there will be decrease in dependency of agricultural activities to natural conditions. As an alternative to the improvement of economical activities, the position in tourism of a value, like Rumkale should be enhanced. This settlement which has offered an insight into the history since the ancient times, is doubtlessly the first value that comes to mind when you speak of Yavuzeli. For this reason, it is especially given wide coverage to both existing and historical features of Rumkale in the sections of the settlement history improvement and the tourism function in our research area.