Tarihsel bağlamı içinde Descartes ve Spinoza'nın töz anlayışlarının karşılaştırılması
Comparison of Descartes and Spinoza's understanding of substance in the historical context
- Tez No: 741915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR KÖKSAL ODABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Descartes, Spinoza, Töz, Düalizm, Monizm, Descartes, Spinoza, Töz, Düalizm, Monizm
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Töz problemi Antik Çağ'dan bu yana farklı adlandırmalar, farklı yorumlamalar şeklinde tartışılmaktadır. Bu çalışma, modern felsefenin kurucularından ve rasyonalist düşünürler olan René Descartes'ın epistemolojisinde ve Benedictus Spinoza'nın ontolojisinde oldukça ciddi bir öneme sahip olan töz kavramının neye karşılık geldiğini ve ortaya çıkardığı temel problemleri ele almaktadır. Descartes'ın birden fazla tözün olabileceği fikri ile düalist bir töz anlayışı geliştirdiği yerde, Spinoza Descartes'a bir eleştiri olarak tek bir tözün kabulüne dayalı monist bir töz anlayışı geliştirmiştir. Doğal olarak bu çalışma töz kavramına tarihsel bir çerçeve çizerek, Descartes'ın ruh-beden düalizmine dayanan töz anlayışı ile Spinoza'nın Tanrı temelli töz anlayışını karşılaştırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Substance matter has been questioned as different naming and interpretations since Ancient times. This study discusses basic problems of notion of substance which has a quite critical importance René Descartes' epistomology and Benedictus Spinoza's onthology the fathers of modern philosopy and rationalist philosophers in addition to figuring out what this susbstance matter equals to. Spinoza introduced a monist notion of substance based on acceptance of the one and only substance as a criticism to dualist notion of substance which Descartes created with the idea of possibility of more than one substance existence. Naturally, this study aims to compare Descartes's notion of susbtance based on soul-body notion dualism and Spinoza's God-based substance notion within an historical framework.