Doğum eyleminde uygulanan rebozo tekniğinin doğum ağrısı algısına ve doğum süresine etkisi
The effect of using rebozo technique during labor on the sensation of labor pain and labor duration
  1. Tez No: 741953
  2. Yazar: DİLEK SİNEM ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASİYE KOCATÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum ağrısı, Doğum süresi, Ebelik, Rebozo tekniği, Travay, Childbirth, Labor duration, Labor pain, Midwifery, Rebozo technique
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Doğum ağrısı bilinen en şiddetli ağrılardan biridir ve özellikle primipar gebelerde daha yoğun hissedildiği belirtilmektedir. Bu sebeple primipar gebelerde doğum eyleminde uygulanan rebozo tekniğinin doğum ağrısı algısı ve doğum süresine etkisini belirlemek amacıyla deneysel tipte yapılan bu araştırma; 1 Temmuz 2021-31 Ocak 2022 tarihleri arasında İstanbul'da özel bir vakıf üniversitesi hastanesinin doğumhane biriminde 30 rebozo, 30 kontrol grubu olmak üzere toplam 60 gebe ile yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak gebeler için tanıtıcı bilgi formu, doğum eylemine ilişkin izlem formu, partograf formu ve Visual Analog Skalası (VAS) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalamalarının rebozo grubunda 26,33 ve kontrol grubunda 27,57 yıl olduğu, sosyo-demografik ve obstetrik özelliklerinin birbirine benzer olduğu görülmüştür (p>0.05). Doğum eyleminde uygulanan rebozo tekniği ile fetal kalp atımlarının bozulmadığı ve maternal yaşamsal bulguların normal değerler arasında seyrettiği, doğum eyleminin aktif fazının ve total aktif faz ve doğum arasındaki sürenin kısaldığı, VAS skorunun anlamlı derecede düştüğü tespit edilmiştir. Yenidoğan sonuçlarına bakıldığında 1. ve 5. dakika Apgar skoru ortalamasının 8-10 arasında olduğu, fetal ve maternal açıdan herhangi bir yan etkisinin olmadığı araştırma sonucunda belirlenmiştir. Sonuç olarak doğum eyleminde rebozo tekniği uygulaması, doğum ağrısı algısını azaltmak ve doğum süresini kısaltmak için etkili ve güvenilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Labor pain is one of the most severe pain types known and it is especially more intense in primiparous women. For this reason, this experimental study was conducted on the rebozo technique applied during labor in primiparous pregnant women to determine its effect on the perception of labor pain and labor duration. This study was conducted between 1 July 2021 and 31 January 2022 in a private institution with two groups, 30 people got treated with rebozo, rebozo group, 30 people in the control group, with a total of 60 people. Data collection tools included patient information form, partograph form, Visual Analog Scale (VAS). Data was analyzed with SPSS. In the rebozo group, the age average was 26.33 and 27.57 in the control group. Socio-demographic characteristics and obstetric history were similar (p>0.05) Application of Rebozo technique during labor did not negatively affect fetal heart rate and maternal yaşamsal signs. Application of Rebozo technique shortened the duration of the active phase of labor, the duration of the total active phase, and the duration between the active phase and delivery. VAS score was found to be significantly lower with Rebozo technique application. Neonatal results showed minute 1 and 5 Apgar scores between 8-10. No fetal or maternal side effects were shown as the results of this study. The result of this study is the application of Rebozo Technique is a reliable and effective method to shorten labor duration and reduce the sensation of labor pain.