İntrapartum dönemde rebozo uygulamasının doğum ağrısı, kaygı ve doğum deneyimi üzerine etkisi
The effect of rebozo administration on labor pain, anxiety and childbirth experience in the intrapartum period
  1. Tez No: 822982
  2. Yazar: ZELİHA TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YURDAGÜL YAĞMUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum Ağrısı, Doğum Deneyimi, Doğum Evresi, Kaygı, Primiparite, Rebozo, Labor Pain, Childbirth Experience, Labor Stage, Anxiety, Primiparity, Rebozo
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Araştırma, rebozo uygulamasının intrapartum dönemde doğum ağrısı, kaygı ve doğum deneyimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Bu araştırma, randomize kontrollü çalışma olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğum Salonu'na doğum eylemini gerçekleştirmek için yatışı yapılan gebe kadınlar oluşturdu. Araştırmanın örneklemine toplam 62 primipar gebe kadın (31 deney grubu, 31 kontrol grubu) dahil edildi. Deney grubunda yer alan kadınlara latent, aktif ve geçiş fazlarında rebozo uygulandı. Kontrol grubundaki kadınlara rutin hastane bakımı uygulandı. Kadınların ağrı düzeylerini belirlemek için VAS, kaygı düzeylerini belirlemek için SDKE, doğum sonrasında doğum deneyimlerini değerlendirmek için DDÖ kullanıldı. Bulgular: Deney grubundaki kadınların uygulama sonrası VAS değerlerinin kontrol grubundaki kadınların uygulama sonrası VAS değerlerine göre daha düşük olduğu bulundu (p0.05). Deney grubunda yer alan kadınların rebozodan memnun oldukları, sonraki doğumlarında rebozoyu tercih etmek istedikleri ve başka kadınlara da tavsiye edebilecekleri belirlendi. Sonuç: Rebozonun doğum ağrısıyla baş etmede kullanılabilecek bir yöntem olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to determine the effect of rebozo administration on labor pain, anxiety and labor experience in the intrapartum period. Material and Method: This study was conducted as a randomized controlled trial. The population of the study consisted of pregnant women who were admitted to the delivery room of Şanlıurfa Training and Research Hospital for labor and delivery. A total of 62 primiparous pregnant women (31 experimental group, 31 control group) were included in the sample of the study. Women in the experimental group underwent rebozo in the latent, active and transition phases. Women in the control group received routine hospital care. VAS was used to determine the women's pain levels, STAI FORM TX-I was used to determine their anxiety levels, and CEQ was used to evaluate their birth experiences after delivery. Results: It was found that the post-application VAS values of the women in the experimental group were lower than the post-application VAS values of the women in the control group (p0.05). It was determined that the women in the experimental group were satisfied with rebozo, wanted to prefer rebozo in their next births and could recommend it to other women. Conclusion: Rebozo has been identified as a method of coping with labor pain.