İngilizce öğretmenlerinin Web 2.0 hızlı içerik geliştirme öz yeterlik algı düzeyleri ve Web 2.0 uygulamaları hakkındaki görüşleri
English teachers' Web 2.0 rapid content development self-efficacy perception levels and their views on Web 2.0 applications
- Tez No: 742103
- Danışmanlar: PROF. DR. CAVİDE DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Web 2.0, Öz-yeterlik, Eğitim teknolojisi, Öğretim teknolojisi, Web 2.0, Self-efficacy, Educational technology, Instructional technology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: İngilizce öğretmenlerinin Web 2.0 hızlı içerik geliştirme öz yeterlik algı düzeylerinin belirlenmesi ve Web 2.0 uygulamaları ile ilgili görüşlerinin alınması bu araştırmanın temel amaçlarıdır. Yöntem: Araştırmada araştırmanın amacına ulaşabilmesi için nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntemlerden açıklayıcı (explanatory) desen kullanılmıştır. Araştırma grubunu Konya il merkezi ve ilçelerindeki farklı okul ve kademelerde görev yapmakta olan İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır. Nicel verilerin elde edilebilmesi için“Eğitsel Amaçlı Web 2.0 Hızlı İçerik Geliştirme Öz-Yeterlilik Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan veriler SPSS 23 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada nitel verilerin toplanması amacıyla Web 2.0 uygulamaları ile hızlı içerik geliştiren ve bu içerikleri derslerinde kullanan İngilizce öğretmenlerinin görüşlerine başvurulmuştur. Öğretmenlerin görüşlerini almada yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nitel verilere görüşme notları ve ses kaydı ile ulaşılmış, elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre İngilizce öğretmenlerinin cinsiyet, çalışma süresi ve çalışılan okul kademesi değişkenlerine göre Web 2.0 hızlı içerik geliştirme öz yeterlik algı düzeylerinin hiçbirinde anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Web 2.0 uygulamalarını aktif şekilde derslerinde kullanan öğretmenlerle yapılan görüşmelerde öğretmenler Web 2.0 araçları ile içerik hazırlama sürecinde en fazla içerik hazırlama sürecinin çok zaman aldığı, teknolojik yetersizlikler ve bazı uygulamaların ücretli olması sorunları ile karşılaştıklarını belirtmişlerdir. Sonuç ve Öneriler: Sonuç olarak araştırmaya katılan öğretmenler Web 2.0 uygulamaları ile yaşadıkları bazı sıkıntılara rağmen öğrencilerin derse olan ilgi ve motivasyonlarını arttırdığını, öğrencilerin dersleri daha eğlenceli bulduklarını ve bunlara bağlı olarak akademik başarılarında da olumlu yönde artış olduğunu belirtmişlerdir. Sonraki araştırmalarda çalışma grubunu genişletilebilir ve deneysel çalışmalara yer verilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main objectives of this research are to determine the Web 2.0 rapid content development self-efficacy perception levels of English teachers and to get their views on Web 2.0 applications. Method: In the research, an explanatory design, which is one of the mixed methods in which quantitative and qualitative research methods are used together, was used in order to achieve the purpose of the research. The research group consists of English teachers working at different schools and levels in Konya.“Web 2.0 Rapid Content Development Self-Efficacy Scale for Educational Purposes”was used to obtain quantitative data. The obtained data were analyzed with SPSS 23 package program. In the study, the opinions of English teachers, who develop fast content with Web 2.0 applications and use these contents in their lessons, were consulted in order to collect qualitative data. A semi-structured interview form was used to get the opinions of the teachers. Qualitative data were obtained with interview notes and audio recording, and the obtained data were analyzed by content analysis method. Results: According to the results of the research, no significant difference was observed in any of the Web 2.0 rapid content development self-efficacy perception levels of English teachers according to the variables of gender, working time and school level. In the interviews with the teachers who actively use Web 2.0 applications in their classes, the teachers stated that in the process of preparing the content with Web 2.0 tools, they encountered the problems of the most time-consuming content preparation, technological inadequacies and the fact that some applications are paid. Conclusion and Suggestions: As a result, the teachers participating in the research stated that despite some difficulties they experienced with Web 2.0 applications, it increased the interest and motivation of the students in the lesson, the students found the lessons more enjoyable, and accordingly, there was a positive increase in their academic success. In future studies, the study group can be expanded and experimental studies can be included.