Cerrahi veya endovasküler tedavi uygulanan intrakraniyal damarsal patolojisi olan hastalarda anestezi yöntemlarinin incelenmesi
Investigation of anesthesia methods in patients with intracranial vascular pathology which suggested surgery or endovascular treatment
- Tez No: 742106
- Danışmanlar: UZMAN NADİDE AYSUN POSTACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İntrakraniyal anevrizma, nöroanestezi, retrospektif, Intracranial aneurysm, neuroanesthesia, retrospective
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç:Bu çalışmada 2012 yılında intrakraniyal anevrizmalarda endovasküler girişimler ve cerrahi klipaj operasyonlarındaki anestezi yöntemlerini incelemeyi amaçladık. Yöntem: Retrospektif olarak anestezi fişleri, bilgisayar kayıtları ve arşiv dosyaları incelenmiştir. Bulgular:Olguların 56'sı (%39) kadın, 87'si (%61) erkekti (K/E:0,6), yaş dağılımı 11 ile 88 arasında olup ortalama yaş 48 idi. 143 hastanın 70'i cerrahi klipaj, 73'ü endovasküler embolizasyon geçirmişti. WFNS arttıkça taburculuk ve yoğun bakımda kalış sürelerinin uzadığı görüldü (p=0.00).Yoğun bakımda kalış süreleri embolizasyonlarda ortalama 3,6 (1-72)gün iken klipajlarda ortalama 4,9 (1-33)gün idi. Yoğun bakımda kalış süreleri arasında iki grup arasında anlamlı fark bulundu (p=0,00). ASA I hastalarda mortalite %9, ASA II hastalarda %27, ASA III hastalarda %36, ASA IV hastalarda %27 olarak tespit edildi.Gruplar arasındaki fark anlamlı bulundu (p=0.039). Sonuç: Hastaların ASA ve WFNS skalalarının ve tedavide endovasküler tedavi veya mikrocerrahi teknik kullanılmasının postoperatif yoğun bakımda kalış ve taburculuk sürelerini etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to examine the anesthesia methods in endovascular interventions and surgical clipping operations in intracranial aneurysms in 2012. Methods: Anesthesia receipts, computer records, and archive files were reviewed retrospectively. Results: 56 (39%) of the cases were female, 87 (61%) were male (F/M: 0.6), and the age range was between 11 and 88, with a mean age of 48. Of the 143 patients, 70 had undergone surgical clipping and 73 had endovascular embolization. As WFNS increased, it was observed that the duration of discharge and stay in the intensive care unit were prolonged (p=0.00). The average length of stay in the intensive care unit was 3.6 (1-72) days in embolizations and 4.9 (1-33) days in clip-ups. There was a significant difference between the two groups regarding the length of stay in the intensive care unit (p=0.00). Mortality was 9% in ASA I patients, 27% in ASA II patients, 36% in ASA III patients, and 27% in ASA IV patients. The difference between the groups was significant (p=0.039). Conclusion: It was observed that the ASA and WFNS scales of the patients and the use of endovascular treatment or microsurgical technique in the treatment affected the postoperative intensive care stay and discharge times.