Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi COVID-19 eylem planı, acil servis işleyişi, sağlık personelinin sosyoekonomik ve psikolojik etkileniminin incelenmesi
Trabzon Kanuni Training and Research Hospital COVID-19 action plan, emergency department functioning, examination of the socioeconomic and psychological impact of medical personnel
  1. Tez No: 742141
  2. Yazar: SALİHA KÜBRA GENÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGEN GÖNENÇ ÇEKİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, COVID-19, DASS-21, COVID-19 Korku Ölçeği, Healthcare workers, COVID-19, DASS-21, COVID-19 Fear Scale
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Trabzon Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: 2019 yılının Aralık ayında Çin'in Wuhan şehrinde başlayıp hızla tüm dünyaya yayılan COVID-19 hastalığı ülkelerin sağlık sistemi kapasitesini zorladı. Bu süreçten en çok etkilenen salgınla mücadelede en önde görev alan sağlık çalışanları oldu. Bu çalışmada sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde sosyoekonomik ve psikolojik etkilenimini ve bunları tetikleyen faktörleri araştırmak, 3. basamak bir hastane ile 2. basamak bir hastanenin sağlık çalışanları arasında fark olup olmadığını değerlendirmek amaçlanmıştır. MATERYAL VE METOT: Kesitsel, gözlemsel ve iki merkezli tasarlanan çalışma, 28 Ocak 2021 ile 28 Nisan 2021 tarihleri arasında 3. basamak bir hastane ile 2. basamak bir hastanede çalışmaya katılmayı kabul eden sağlık çalışanları arasında yapılmıştır. Veri toplama amacıyla oluşturulan anket formundaki sorular katılımcılara yüz yüze sorularak, veriler kayıt altına alınmıştır. İlk kısımda katılımcıların sosyodemografik bilgilerini içeren sorular, ikinci kısımda; sağlık çalışanlarının pandemi dönemindeki sosyal alışkanlıkları, kendisinin ve yakınlarının COVID-19 hastalığı geçirme durumları ile ilgili sorular, üçüncü kısmında ise COVID-19 Korku Ölçeği ve Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği- 21 (DASS-21) kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmamıza katılan sağlık çalışanlarının %76.6' sında depresyon, %87.1' inde anksiyete, %56.6' sında stres bulguları tespit edildi. Şiddeti göz önüne alındığında sırasıyla %17.0' si, % 56.2' si, % 21.9' u şiddetli ve çok şiddetli depresyon, anksiyete ve stres yaşamıştır. Kadın cinsiyette, sigara kullanımı artanlarda, bu süreçte ailesinden ayrı yaşayanlarda, yakını COVID-19 tanısı alanlarda ve yakınlarından birini COVID-19 nedeniyle kaybedenlerde depresyon, anksiyete ve stres ölçeği puanları yüksek bulunmuştur. SONUÇ: Çalışmamızın sonuçlarına göre sağlık personelinin psikolojik etkilenimi pandemi sürecinde belirgin olarak gözlendi. Rutin yapılan kurum içi sağlık taramalarında bu etkilenim düzeylerinin yakından takip edilip, iş sağlığı ve güvenliğinde iyileştirmeler yapılabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND PURPOSE: COVID-19 disease, which started in Wuhan, China in December 2019 and spread rapidly all over the world, has strained the capacity of the countries' health system. The most affected by this process have been the health workers who have been at the forefront of the fight against the epidemic. In this study, it is aimed to investigate the socioeconomic and psychological impact of health care workers and the factors that trigger them during the pandemic process and to evaluate whether there is a difference between health care workers of a third- line hospital and a second-line hospital. MATERIALS AND METHODS: January 28, 2021 and April 28, 2021, the cross-sectional, observational and bicentric study was conducted between health care workers who had agreed to participate in the study at a third-Dec hospital and a second-line hospital. The questions in the questionnaire form created for the purpose of data collection were asked to the participants face to face and the data were recorded. In the first part of the questionnaire, the questions containing the sociodemographic information of the participants, in the second part; the social habits of health workers during the pandemic period, the questions about the status of themselves and their relatives with COVID-19 disease, in the third part; the COVID-19 Fear Scale and the Depression Anxiety Stress Scale- 21 (DASS-21) were used. RESULTS: Depression was detected in 76.6%, anxiety in 87.1% and stress in 56.6% of the health workers participating in our study. Considering its severity, 17.0%, 56.2%, 21.9% experienced severe and very severe depression, anxiety and stress, respectively. Depression, anxiety and stress scale scores were found to be high in the female sex, in those who increased smoking, in those who lived apart from their family in the process, in those who were diagnosed with COVID-19 nearby, and in those who lost one of their relatives due to COVID-19. CONCLUSION: According to the results of our study, the psychological impact of medical personnel was significantly observed during the pandemic process. During routine in-house health screenings, these levels of impact are closely monitored and improvements in occupational health and safety can be made.