Adnan Menderes'in seçim konuşmaları (1954-1957)
The election speeches of Adnan Menderes (1954-1957)
- Tez No: 742221
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Seçim, Demokrasi, Miting, Democrat Party, Election, Democracy, Meeting
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Osmanlı Devleti'nin yıkılmasıyla yerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti devleti, demokratik bir düzenin oluşmasını sağlamaya çalışmıştır. Ancak demokrasinin bir gereği olan çok partili siyasal yaşama geçiş, Atatürk döneminde iki kez denenmişse de başarılı olunamamıştır. Atatürk'ün ölümüyle cumhurbaşkanı seçilen İsmet İnönü döneminde de İkinci Dünya Savaşı'nın etkisiyle, konu gündeme gelmemiştir. Ancak savaşın bitmesiyle birlikte gündemin ilk konularından biri çok partili siyasal yaşama geçiş konusu olmuştur. 1945'te Milli Kalkınma Partisi'nin, 1946'da ise Demokrat Parti'nin kurulmasıyla; Türkiye'de çok partili siyasal hayat başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk siyasal partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi, 1946 yılına kadar yapılan genel seçimlere, siyasal bir rekabetin içinde girmemiştir. Ancak, 1946'da yapılan genel seçimler, cumhuriyet döneminin ilk çok partili seçimleri olmuştur. Yani 1946 seçimleri ve daha sonra yapılan seçimler, siyasi rekabete dayalı gerçekleşmiştir. 1950 genel seçimleri, 27 yıllık CHP iktidarını sona erdirirken Demokrat Parti iktidarının başlangıcı olmuştur. Demokrat Parti'nin iktidar olmasıyla Adnan Menderes de başbakan olmuştur. Menderes, 1954 ve 1957 genel seçimlerinde partisinin seçim başarısı için oldukça yoğun bir tempoyla propaganda çalışmaları gerçekleştirmiştir. İktidar ve muhalefet arasındaki tartışmalar, seçim dönemlerinde daha da sertleşmiştir. Adnan Menderes, seçim konuşmalarında hem seçimler öncesinde yapılan hizmetlerden hem de iktidarda kalmaları durumunda yapılacak hizmetlerden söz etmiştir. Ayrıca muhalefetin çeşitli konulardaki tutumunu zaman zaman sert bir dille eleştirmiştir. 1954 ve 1957 seçimlerinde seçmenlerin tercihlerini kendi lehine çevirmeyi başaran Menderes, her iki seçimde de başarı elde etmiştir.
Özet (Çeviri)
The Republic of Turkey, which was established after the collapse of the Ottoman Empire, tried to ensure the formation of a democratic order. However, the transition to multi-party political life, which is a requirement of democracy. Although it was tried twice during Atatürk's period, it was not successful. During the period of President Ismet İnönü, the issue was not brought to the agenda due to the impact of the Second World War. With the end of the war, one of the first issues on the agenda is the transition to multi-party political life. With the establishment of the National Development Party in 1945 and the Democrat Party in 1946, multi-party political life began in Turkey. The Republican People's Party, the first political party of the State of the Republic of Turkey, did not enter into the general elections held until 1946 in a political competition. The general elections held in 1946 were the first multi-party elections of the Republican Era. In other words, the 1946 and subsequent elections were based on political competition. While the 1950 general elections ended the 27-year CHP rule, it marked the beginning of the Democratic Party government. Adnan Menderes became the prime minister with the power of the Democrat Party. In the 1954 and 1957 general elections, Menderes carried out propaganda works with a very intense devotion for the election success of his party. The debates between the government and the opposition intensified during the election periods. Adnan Menderes, in his election speeches, talked about the services that will be provided if they remain in power. He harshly criticized the opposition's stance on various issues. Menderes, who managed to turn the preferences of the voters in his favor in the 1954 and 1957 elections, came out victorious in both elections.