Sülfonil hidrazon türevlerinin sentezi ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis and investigation of biological activities of sulfonyl hydrazone derivatives
- Tez No: 742456
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hidrazon bileşikleri, sülfonil hidrazon türevleri, biyolojik aktivite, antioksidan, heterosiklik bileşik, Hydrazone compounds, sulfonyl hydrazone derivatives, biological activity, antioxidant, heterocyclic compound
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Hidrazonlar, kimyasal reaktiviteleri ve sentetik çalışmaları ile 1894 yılından bu yana modern yöntemlerle üstünde kapsamlı bir şekilde çalışılan önemli organik bileşik gruplarıdır. Organik sentez, biyokimya, antitümöral ve antimikrobiyal gibi çeşitli biyolojik alanlarda olduğu kadar supramoleküler kimya gibi analitik alanlarda da önemli aktiviteleri vardır. Hidrazon türevleri, organik kimyada çok yönlü bir bileşik sınıfını oluşturur. Bu yapılar birbirine bağlı iki nitrojen atomu ve terminal nitrojen atomunun yalnız elektron çiftiyle konjuge edilmiş bir C=N çift bağını içerir. Sülfonil hidrazonlar ise sülfonil hidrazit türevlerinin, sentetik olarak elde edilen açillenmiş aldehit bileşikleri ile asit katalizli kondenzasyon reaksiyonu sonucunda elde edilmektedir. Sülfonil hidrazonlar enzimatik modülasyon, analjezik, antifungal ve potansiyel antibakteriyel gibi farmakolojik etkileri ile iyi bilinirler. Buna ilaveten, anti-alzheimer, antidepresan, antineoplastik aktivite ve antidiyabetik ajanlar olarak da hareket edebilirler. Bu tez çalışmasında yapısında para pozisyonunda brom, flor ve metoksi gibi substituentler ihtiva eden aromatik sülfonil klorür bileşikleri düşük sıcaklıkta hidrazin reaktifi ile muamele edilerek 4 farklı sülfonil hidrazit bileşiği elde edilecektir. Daha sonra bu sülfonil hidrazit türevleri, sentetik olarak vanilin bileşiğinden elde edilen açillenmiş aldehit bileşikleri ile asit katalizli kondenzasyon reaksiyonuna tabi tutulacaktır. Bu reaksiyon sonucunda 15 tane hedef bileşiğin sentezi gerçekleştirilmiş olacaktır. Ayrıca 1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR ve HRMS gibi spektroskopik analizler kullanılarak bu hedef bileşiklerinin yapısı aydınlatılacaktır. Daha sonra bu bileşikler biyolojik uygulamalar için kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Hydrazones are important organic compound groups that have been extensively studied with modern methods since 1894 with their chemical reactivity and synthetic studies. It has important activities in various biological fields such as organic synthesis, biochemistry, antitumoral and antimicrobial as well as analytical fields such as supramolecular chemistry. Hydrazone derivatives form a versatile class of compounds in organic chemistry. These structures contain two nitrogen atoms bonded together and a C=N double bond conjugated with the lone electron pair of the terminal nitrogen atom. Sulfonyl hydrazones, on the other hand, are obtained as a result of acid-catalyzed condensation reaction of sulfonyl hydrazide derivatives with acylated aldehyde compounds obtained synthetically. Sulfonyl hydrazones are well known for their pharmacological effects such as enzymatic modulation, analgesic, antifungal and potential antibacterial. In addition, they may also act as anti-alzheimer's, antidepressant, antineoplastic activity and antidiabetic agents. In this thesis, aromatic sulfonyl chloride compounds containing substituents such as bromine, fluorine and methoxy in the para position in their structure will be treated with hydrazine reagent at low temperature to obtain 4 different sulfonyl hydrazide compounds. Then, these sulfonyl hydrazide derivatives will be subjected to an acid-catalyzed condensation reaction with acylated aldehyde compounds obtained synthetically from vanillin compound. As a result of this reaction, the synthesis of 15 target compounds will be realized. In addition, the structure of these target compounds will be elucidated by using spectroscopic analyzes such as 1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR and HRMS. These compounds will then be used for biological applications.