Minör edebiyat bağlamında Latife Tekin'in eserleri
Minor literature in the works of Latife Tekin
- Tez No: 742516
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Latife Tekin, minör edebiyat, yoksullar, majör, yersizyurtsuzlaşma, azınlık, Latife Tekin, minor literature, the poor, major, deterritorialization, minority
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada Latife Tekin'in Buzdan Kılıçlar, Aşk İşaretleri, Berci Kristin Çöp Masalları ve Manves City adlı eserleri minör edebiyat bağlamında incelenmiştir. Minör edebiyat, bir azınlığın kendi dilinde yaptığı edebiyat değil, majör bir dil içerisinde yapmış olduğu edebiyattır. Yoksulların“dili mırıldanmaları”Gilles Deleuze ve Felix Guattari'nin kavramsallaştırmış oldukları minör edebiyat içerisine dâhil olmaktadır. Bu anlamda Latife Tekin'in eserlerinde minör bir konumda olan azınlıkların (yoksullar, kadınlar, Çingeneler, Aleviler) kullanmış oldukları dil ve kolektif olarak azınlık olma durumları konumuz açısından önem arz etmektedir. Eserlerinde yoksulların majör dille olan ilişkisini sorunsallaştıran Tekin, yoksul metin kahramanlarına evleri gibi yıkık dökük bir dil kullandırır. Dolayısıyla Tekin'in azınlık konumunda olan yoksullar nezdinde majör dile karşı geliştirdiği tavır minör oluşu ortaya çıkarmaktadır. Latife Tekin, gecekondu bölgelerinde, varoşlarda kümelenen yoksulları kolektif olarak ele almış, dile sahip olmayışlarıyla, dili yersizyurtsuz etmeleriyle bize sunmuştur. Azınlık konumunda olan yoksulların majör dili taklit etmeleri, taklit ederken dili yersizyurtsuzlaştırmaları eserlerde karşımıza çıkmaktadır. Bu anlamda Latife Tekin,“dili mırıldanan”yoksulların minör edebiyatının örneklerini vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Latife Tekin's works named Buzdan Kılıçlar, Aşk İşaretleri, Berci Kristin Çöp Masalları and Manves City have been examined in the context of minor literature. Minor literature is not the literature which is created by a minor group in their own language, rather it can be defined as the literature which is created in a major language. The“murmuring of the language”is a definition which has been conceptualized by Gilles Deleuze and Felix Guattari in the context of being minor, and it has been generally attributed to the poor who are in the position of minority. In this sense, the minorities in the works of Latife Tekin become prominent in terms of the language which is used by minor identities such as the poor, the woman, the gypsies, the Alevis etc, and their status as belonging to collective minorities. Tekin, who problematizes the relationship of the poor with the major language in her works, makes the characters use a fragmented language, which resembles to the houses of the poor. Therefore, Tekin's attitude towards the major language reveals a“minor being”especially on behalf of the poor, who are in the position of minority. Accordingly, Latife Tekin has dealt with the lives of the poor who lives in the slums and suburbs collectively, and she has presented them with their lack of language and their“deterritorialization of language”. It is seen in the works that the poor people who are posited as the“minor”imitate the major language, and they also deterritorialize the language while imitating it. In this sense, Latife Tekin has given the examples of the minor literature of the poor who“murmur the language”.