Zümer Sûresinin tefsiri
The commentary of Surah Az-Zumar
- Tez No: 742599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İhlâs, Kur'ân, Tefsir, Tevhid, Zümer sûresi, al-İhlâs, Qur'an, Commentary, al-Tavhid, Surah Az-Zumar
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Allah Teala Kur'ân'ı Ker'îm'i insanları doğru yola iletmek için göndermiştir. Fakat Kur'ân âyetleri kendinden önce indirilen ilahi kitaplar gibi toptan değil; kısım kısım indirildi. Yirmi üç seneyi bulan inzâl sürecinde Allah Teala farklı isimlerde ve farklı konularda sûreler indirmiştir. Mekkî ve Medenî olarak iki kısma ayrılan sûrelerin genel özelliklerine bakıldığında, Mekke döneminde indirilen âyetlerin daha çok inanç konularına temas ettiği, Medine döneminde indirilen âyetlerin ise daha çok ibadet ve muamelet konularına temas ettiği görülmektedir. Zümer Sûresinin Tefsiri isimli bu çalışmamızda ise Mekkî surelerden olan zümer sûresini ele aldık. Zümer sûresinin Mekkî sûrelerin genel özelliklerini yansıttığını gördük. Sûrede genel olarak insanları Allah'a şirk koşmaktan uzak tutmaya, Allah'ın birliğine imana, ihlâslı ve samimi olmaya, ahiretin varlığına imana, cennet ve cehennem ehlini bekleyen sona ve ahlaki konulara vurgu yapıldığını gördük. Çalışmamızın ilk kısmında sûrenin genel bir tanıtımını yaptık. Esas bölüm olan ikinci kısımda ise sûrenin metni ve mealini verdikten sonra klasik ve modern tefsirlere müracat ederek âyetleri tek tek ele aldık. Âyetleri tek tek ele alırken klasik ve modern tefsirlerde konu ile alakalı farklı bir görüş varsa onları da zikrettik.
Özet (Çeviri)
Allah has been sent the Qur'an for guiding to the right path. However, unlike the previous books, the verses of the Qur'an were sent gradually. In twenty-three years, Allah sent surahs with different names and on different subjects. When we look at the general characteristics of the surahs divided into two parts as makki and madani, we see that the verses sent in the Meccan period mostly touch on the dimension of belief, while the verses sent in the Medina period mostly touch on the dimensions of worship and treatment. In this study, which is called The Commentary of Surah Az-Zumar, we have discussed the Zumer Surah, which is one of the makki surahs. We have seen that this surah reflects the general characteristics of the Makki surahs. In general, we have seen that the surah focuses on keeping people away from associating partners with Allah, believing in the oneness of Allah, being sincere and sincere, believing in the existence of the hereafter, the outcome of the people of Paradise and Hell, and moral issues. In the first part of our study, we made a general introduction to the surah. In the second part, which is the main part, we applied to classical and modern commentaries and discussed the verses one by one. While we were dealing with the verses one by one, if there was a different view on the subject in classical and modern commentaries, we also mentioned them.