Özgül öğrenme güçlüğü olan ve olmayan çocukların sözel akıcılık ve anlatı becerilerinin incelenmesi
Exami̇nati̇on of verbal fluency and narrati̇ve ski̇lls of chi̇ldren wi̇th and wi̇thout speci̇fi̇c learni̇ng di̇sabi̇li̇ti̇es
  1. Tez No: 742748
  2. Yazar: KIYMET RUMEYSA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KONROT KONROT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatı Becerisi, Özgül Öğrenme Güçlüğü, Sözel Akıcılık, Narrative Skill, Specific Learning Disability, Verbal Fluency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada özgül öğrenme güçlüğü olan ve olmayan çocukların sözel akıcılık ve anlatı becerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla ilkokul 2., 3. ve 4. sınıfa giden ÖÖG olan30 çocuk ve yaş-cinsiyet olarak eşleştirilen tipik gelişim gösteren 30 çocuk çalışmaya dahil edilmiştir. Sözel akıcılık ve anlatı becerileri sözel akıcılık taskı ve MAIN-TR: The Multilingual Assessment Instrument for Narratives (Turkish Version) kullanılarak değerlendirilmiştir. MAIN-TR ile öykü üretme becerileri hem doğrudan hem de tekrarlı anlatım ile değerlendirilmiştir.Özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklar hem sözel akıcılık hem de anlatı becerilerinde aynı sınıf düzeyi ve cinsiyetteki TGG akranlarından anlamlı düzeyde düşük performans göstermişlerdir. Tüm katılımcılar cinsiyet değişkenine göre karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunamamıştır. ÖÖG olan çocukların sözel akıcılık performansları ve anlatı becerileri sınıf düzeyine göre farklılaşmazken ÖÖG olmayan çocukların sözel akıcılık performansları ve anlatı becerilerinin sınıf düzeyine göre farklılaştığı bulunmuştur. İki grubun da doğrudan ve tekrarlı öykü üretme becerileri arasında anlamlı fark bulunmuştur. Tüm katılımcıların sözel akıcılık ve anlatı becerilerine bakıldığında ise iki beceri arasında orta ve yüksek düzeyde korelasyon bulunmuştur. Sonuç olarak özgül öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların anlatı becerilerindeki güçlük sözel akıcılık performanslarıyla ilişkilidir. ÖÖG olan çocukların anlatı becerisi performansları tipik gelişen yaşıtlarına göre düşük bulunmuştur. ÖÖG olan çocukların anlatı becerilerini desteklemek için yapılan müdahalelerde birbiriyle ilişkili bu becerilerin birlikte ele alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study was to look at the verbal fluency and narrative skills of children with and without learning disabilities. The study included 30 children with a diagnosis of specific learnıng difficulty in the second, third, and fourth grades of primary school, as well as 30 children with usual development matched by age and gender. The Narrative Multilingual Assessment Instrument (Turkish Version) The verbal fluency task and MAIN-TR: The Multilingual Assessment Instrument for Narratives were used to test verbal fluency and narrative skills (Turkish Version). With MAIN-TR, both direct and repeated narration was used to assess story-telling abilities. In both verbal fluency and narrative skills, children with specific learnıng disability fared significantly worse than their typically developing peers of the same grade level and gender. There was no significant difference between all individuals when the gender variable was compared. While the verbal fluency and narrative abilities of children with specific learnıng disability did not differ by grade level, the verbal fluency and narrative skills of children without specific learning dısabılıty did differ by grade level. The ability of the two groups to construct direct and repeated stories differed significantly. When all of the participants' verbal fluency and narrative skills were compared, they discovered a moderate to strong link between the two. As a result, the difficulty of children with certain learning disabilities' narrative skills is linked to their verbal fluency performance. The performance of children with specific learning disability in narrative skills was shown to be less than that of their ordinarily developing peers. These interconnected skills should be examined jointly in interventions to assist the narrative skills of children with specific learning disability, according to the researchers.