Biberon ile beslenen 0-6 aylık yarık damak-dudaklı bebeklerde beslenme pozisyonunun beslenme performansına etkisi
The effect of nutritional position on nutritional performance in 0-6 months-old infants with cleft lip and/or palate
- Tez No: 742774
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU GÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Hemşire, Pozisyon, Yarık Damak, Yarık Dudak, Cleft Lip, Cleft Palate, Nurse, Nutrition, Position
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET BİBERON İLE BESLENEN 0-6 AYLIK YARIK DAMAK-DUDAKLI BEBEKLERDE BESLENME POZİSYONUNUN BESLENME PERFORMANSINA ETKİSİ Araştırma, dudak-damak yarıklı miyadında doğan 0-6 aylık bebeklerin biberonla beslenmeleri sırasında kullanılan“yükseltilmiş yan pozisyonda (YYP)”besleme yönteminin, bebeklerin fizyolojik değerleri (oksijen saturasyonu ve kalp tepe atımı) ve beslenme performansı (beslenme süresi, dakika başına alınan besin miktarı ve alınan besin miktarı yüzdesi) üzerine etkisini belirlemek amacıyla tek gruplu yarı deneysel çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Ocak 2021 - Ocak 2022 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Polikliniği'ne başvuran ve preoperatif takipleri yapılan 0-6 aylık dudak damak yarıklı tüm bebekler (N:46) oluşturdu. Araştırma örneklemini ise; örneklem seçim kriterlerine uyan, dudak damak yarıklı bebeklere özel üretilmiş biberon ile beslenmekte olan, bebekleri oluşturdu. Araştırma kapsamına alınan dudak damak yarıklı bebeklerin (N:45) yükseltilmiş dik pozisyon (YDP) ve yükseltilmiş yan pozisyon (YYP)'larda 5 dk dinlendikten sonra biberonla oral beslenme öncesi, beslenme süreci (beslenme sırasında 5,10,15, 20, 25 ve 30. dakikalar ortalaması) ve beslenme bitince 5 dk dinlendikten sonra ölçülen kalp tepe atım (KTA) sayıları, oksijen saturasyon (SpO2) değerleri, beslenme performanslarının (beslenme süresi, dakika başına alınan besin miktarı ve alınan besin miktarı yüzdesi) ortalamaları karşılaştırılarak incelendi Pozisyon grupları arasında beslenme öncesi, beslenme süreci 5. dk, beslenme süreci (beslenme sırasında 5, 10, 15, 20, 25, 30. dk ortalamasında) ve beslenme sonrası 5. dk'da oksijen saturasyon (SpO2) değerleri açısından anlamlı bir farklılık görülmemektedir. (p >0,05) Her iki pozisyondaki beslenme performansları istatiksel olarak karşılaştırdığında toplam beslenme süresi (U=924 p=0,474), aldığı besin miktarı (U=915,00 p=0,432), biberonda kalan besin miktarı (U=793,5 p= 0,057), besin miktarı yüzdesi (U= 817,5 p=0,091) ve beslenme verim oranı (U=896 p=0,347) olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF NUTRITIONAL POSITION ON NUTRITIONAL PERFORMANCE IN 0-6 MONTHS-OLD INFANTS WITH CLEFT LİP AND/OR PALATE This study was conducted in a sample of patients with cleft lip and/or palate between 0-6 months of age, who were preoperatively followed up in Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery Outpatient Clinic and was designed as a single-group, non-randomized quasi-experimental study to determine the effect of“raised lateral position (RLP)”on physiologic values (oxygen saturation and peak heart rate) and nutritional performance (feeding time, food intake per minute and percentage of food intake). Infants between 0-6 months of age, diagnosed with cleft lip and/or palate and followed-up in Istanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery Outpatient Clinic (n=46) between January 2021-2022 comprised the universe of our study. Infants who were followed up in the same outpatient clinic between these dates, were fed with a bottle specially produced for babies with cleft lip and palate, and with families volunteered were included in the study. After resting for 5 minutes in the raised upright position (ESU) and raised lateral position (ESL), the heart rates (HR), oxygen saturation (SpO2) values, the averages of feeding performances (feeding time, food intake per minute and percentage of food intake) were recorded in babies with cleft lip-palate included in the study (n=45) before oral feeding with a bottle, during the feeding period (5,10,15,20, 25 and 30 minutes average) and after resting for 5 minutes at the end of the feeding. There was no significant difference between the position groups in terms of oxygen saturation (SpO2) values before feeding, at the 5th minute and mean value of the feeding period, and at the 5th minute after the feeding (p>0.05). In means of feeding performances, no significant difference was observed in the total feeding time (U=924 p=0.474), the amount of food taken (U=915.00 p=0.432), the amount of food left in the bottle (U=793.5 p= 0.057), the percentage of the amount of food (U= 817.5 p=0.091) and the feeding yield ratio (U=896 p=0.347).