Ön lisans çocuk gelişimi öğrencilerinin kariyer streslerinin incelenmesi
Examination of career stresses of associate child development students
- Tez No: 742792
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİHA FÜSUN AKDAĞ AYCİBİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Gelişimi, Kariyer Stresi, Kariyer Stresi Ölçeği, Child Development, Career Stress, Career Stress Scale
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Araştırma, Ön Lisans Çocuk Gelişimi Programında öğrenim gören öğrencilerin kariyer streslerinin belirlenmesi ile öğrencilerin kariyerle ilgili stres kaynakları ve zorlamalarını ölçmektir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ilinde bulunan dört vakıf üniversitesinin Ön Lisans Çocuk Gelişimi Programı birinci ve ikinci sınıfta öğrenim gören 353 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 22.0 istatistik programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeğin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırmada“Genel Bilgi Formu”ve“Kariyer Stresi Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçekten elde edilen puanlarla; cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, mezun olduğu lise türü, çocukluğunun yerleşim yeri, ebeveyn öğrenim durumu ile ekonomik durumu gibi değişkenlere göre farklılaşma düzeyleri incelenmiştir. Öğrencilerin ölçek düzeylerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler korelasyon ve regresyon analizleri aracılığıyla incelenmiştir. Öğrencilerin tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) ve post hoc (Tukey, LSD) analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda; Ön Lisans Çocuk Gelişimi okuyan öğrencilerin kariyer stresleri alt ölçek puanları düşük düzeyde bulunurken, demografik değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The research is to determine the career stresses of the students studying in the Associate Degree Child Development Program and to measure the stress sources and strains of the students related to their career. The sample of the research consists of 353 students studying in the first and second year of the Associate Degree Child Development Program of four foundation universities in Istanbul. The data obtained in the research were evaluated in the computer environment through the SPSS 22.0 statistical program. Frequency and percentage analyzes were used to determine the descriptive characteristics of the students participating in the research, and mean and standard deviation statistics were used to analyze the scale.“General Information Form”and“Career Stress Scale”were used in the research. With the scores obtained from the scale; The level of differentiation was examined according to variables such as gender, age, class level, type of high school from which he graduated, place of residence of his childhood, parental education and economic status. The relationships between the dimensions determining the scale levels of the students were examined through correlation and regression analyses. T-test, one-way analysis of variance (Anova) and post hoc (Tukey, LSD) analyzes were used to examine the differences in scale levels according to the descriptive characteristics of the students. As a result of the research; While the career stress subscale scores of the students studying Associate Degree Child Development were found at a low level, no statistically significant difference was found according to the demographic variables.