Biyoloji öğretiminde veriye dayalı öğrenme etkinliklerinin öğrencilerin istatistiğe karşı tutumlarına etkisi
The effect of data-driven learning activities in biology teaching on students' attitudes to statistics
  1. Tez No: 742848
  2. Yazar: ASİYE KARADEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEFNE YABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM Eğitimi, İstatistiğe Karşı Tutum, İstatistiksel Düşünme Becerisi, Veriye Dayalı Öğrenme, Veri Okuryazarlığı, STEM Education, Attitude Towards Statistics, Statistical Thinking Skill, Data-Driven Learning, Data Literacy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzde karmaşık verilerden anlamlı sonuçlar çıkarmanın önemi düşünüldüğünde veri okuryazarlığı becerisi önem arz etmektedir. Öğrencileri geleceğin mesleklerine hazırlamak adına öğretim metotlarının revize edilmesi ve bir kez daha gözden geçirilmesi gerekmektedir. Buradan hareketle, araştırma, öğrencilerin istatistiğe karşı tutumlarının ve istatistiksel düşünme becerilerinin önemini vurgulamaktadır. Araştırmada anlık veri toplama ve veri analizi cihazı kullanılarak yapılan veriye dayalı biyoloji disiplini temelli STEM ders planlarının öğrencilerin istatistiğe karşı tutumlarına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda öğrencilerin ve uygulayıcı öğretmenin deneyimleri sınıf içi örnek etkinlikler ve yansıtma soruları aracılığıyla, istatistiksel düşünme çerçevesi (Mooney, 2002) bağlamında incelenmiştir. Araştırmada ön test son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmış ve 2020- 2021 eğitim öğretim yılı 2. Yarıyılında İstanbul ili Kartal ilçesinde bulunan özel bir lisede 9. Sınıf düzeyinde eğitim gören 35 öğrenci ile çalışılmıştır. Uygulama çevrim içi olarak gerçekleştirilmiştir ve 6 (altı) ders saati sürmüştür. Deney grubunun deneyimlerini ortaya çıkarmak için ise çalışma kâğıdı ve açık uçlu yansıtma soruları kullanılmıştır. Deney grubuna yöneltilen açık uçlu yansıtma sorularına ve çalışma kağıtlarına verilen yanıtların değerlendirilmesinde Mooney'nin (2002) istatistiksel düşünme boyutlarından faydalanılmıştır (Koparan ve Güven, 2014b). İstatistiğe karşı tutum ölçeği öntest ve sontest puanlarından elde edilen veriler doğrultusunda, istatiksel olarak gruplar arası anlamlı bir farkın olmadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Ölçeğin alt boyutlarına bakıldığında ise farkındalık alt boyutunda deney grubu lehine anlamlı farklılık oluşmuştur. Öğrenciler bu farkındalığı en fazla verilerin analizi ve yorumlanması boyutunda yansıtmışlardır. STEM ders planı tasarımlarında veriye dayalı etkinliklere daha fazla yer verilmesi ve farklı branşlardan öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimleriyle veriye dayalı etkinlikleri ders planlarına nasıl entegre edebilecekleri ile ilgili desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Data literacy abilities are critical nowadays, given the significance of deriving meaningful conclusions from complicated data. To prepare students for future careers, educational methods should be reviewed. The study underlines the importance of students' attitudes toward statistics and statistical thinking from this perspective. In the research, it was aimed to examine the effects of data-driven biology discipline-based STEM lesson plans that used instant data collection and data analysis device to work on students' attitudes towards statistics. The experiences of the students and the practitioner teacher were also examined in the context of the statistical thinking framework (Mooney, 2002) through classroom sample activities and reflection questions. Pretest-posttest experimental design with control group was used in the research and 35 students studying at the 9th grade level in a private high school in Kartal. Study was carried out in 2020-2021 academic year, second semester. The experimental implementation was carried out online and took 6 (six) lesson hours. Worksheets and open-ended reflection questions were used to reveal the experiences of the experimental group. Mooney's (2002) statistical thinking dimensions were used in the evaluation of the answers given to the open-ended reflection questions and worksheets implemented with the experimental group (Koparan & Güven, 2014b). In accordance with the findings from the pretest and posttest scores of the attitude scale towards statistics, it was found that there was no statistically significant difference between the groups. A stastistical significant difference was found in awareness subdimension in the favor of experiment group. Students reflected this awareness mostly in the analysis and interpretation of dataIt is recommended to include more data-driven activities in STEM lesson plan designs and to support teachers from different disciplines on how they can integrate data-driven activities into their lesson plans with professional development training.