Kanser tanısı almış bireylerde çok boyutlu algılanan sosyal destek ile yılmazlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Research of the relation between multi dimensional support and resilience about cancer patients
  1. Tez No: 742854
  2. Yazar: ESRA ŞEKER BAKAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek, Yılmazlık, Cancer, Multi Dimensional Support, Reciliency
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada; kanser tanısı almış bireylerde çok boyutlu algılanan sosyal destek ile yılmazlık arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya; rastlantısal olarak seçilen 18 yaş üstü 18'i erkek ve 33'ü kadın olmak üzere 51 kanser hastası katılmıştır. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) ve Yılmazlık Ölçekleri (YÖ) uygulanmıştır. Kanser tanısı almış bireylerin çok boyutlu algılanan sosyal destek düzeylerinin ve yılmazlık düzeylerinin cinsiyete göre fark göstermediği belirlenmiştir. Elde edilen verilerin analizinde kanser tanısı almış bireylerin çok boyutlu algılanan sosyal destek düzeyi ile yılmazlık düzeyine ait toplam puan, güçlü olma ve amaca ulaşma boyutları arasında pozitif yönde ilişki bulunmuş iken girişimci olma, iyimser olma, iletişim/ilişki kurma, öngörü, lider olma ve araştırmacı olma boyutlarında anlamlı ilişki belirlenememiştir. Ayrıca, kanser tanısı almış bireylerin yılmazlık düzeyi ile çok boyutlu algılanan sosyal destek toplam puanı, aile ve arkadaş boyutları arasında pozitif yönde ilişki bulunmuş; fakat özel bir insan boyutunda anlamlı ilişki olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Mevcut çalışmanın; kanser tanısı almış bireylerde çok boyutlu algılanan sosyal destek ile yılmazlık ile alakalı yapılacak olan araştırmalarda daha önce örneklem bakımından böyle bir çalışma yürütülmediği için literatüre katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study; It is aimed to research of the relation between multi dimensional support and resilience about cancer patients. Randomly selected 51 people who are cancer patients who are 18 male and 33 female over age 18, joined to the research. Sociodemographic Information Form, Multi Dimensional Support Scale (MDSS) and Reciliency Scale (RS) were applied to the participants. As a result of the study, no significant difference determined on the relation between multi dimensional support grade and resilience grade about gender of cancer patients. In the analysis of the data obtained, a positive correlation was found between the multidimensional perceived social support level of individuals diagnosed with cancer and the total score of resilience, being strong and reaching a goal, while being entrepreneurial, optimistic, communication/relationship, foresight, being a leader and a researcher. No significant relationship was determined in the dimensions of being a leader and researcher. Thus, a positive relationship has been found between recilience of the patients diagnosed with cancer and multidimensional social support total point such as family and friendship dimensions. However, there is no such meaningful relationship in special personality dimension. This study aims to contribute to literature for the further investigations in recilience with multidimensional social support on patients diagnosed with cancer because no similar study has been performed before.