Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi ve Radyasyon Onkolojisi Bölümlerine başvuran meme kanserli bireylerin bilgi desteği ve duygusal destek gereksinimlerinin karşılaştırılması
Comparison of informative and emotional support needs of breast cancer patients who were admitted to Hacettepe University Faculty of Medicine General Surgery and Radiation Oncology Departments
- Tez No: 242738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLGEN OKYAYUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, sosyal destek, mastektomi, Breast cancer, social support, mastectomy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ve Radyasyon Onkolojisi Bölümlerine Başvuran Meme Kanserli Bireylerin Bilgi Desteği ve Duygusal Destek Gereksinimlerinin KarşılaştırılmasıAraştırma Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ve Radyasyon Onkolojisi bölümlerine başvuran ve tanıları hakkında bilgilendirildikleri varsayılan hastalara yapılmıştır.Genel Cerrahi bölümüne başvuran 43 ve Radyasyon Onkolojisi bölümüne başvuran 48, toplam olarak meme kanseri tanısı almış olan 91 hastanın değerlendirmeleri Şubat ? Mayıs 2008 tarihleri arasında yapılmıştır.Deneklerin aydınlatılmış onamları alınmış (EK III) ve çalışmaya katılmayı kabul edip örnekleme alınan hastalara anket formu (EK I) ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (EK II) uygulanmıştır.Bu çalışmanın birinci temel amacı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ve Radyasyon Onkolojisi bölümlerine başvuran meme kanserli bireylerin tanı ve tedavi süreci ile ilgili bilgi verilme düzeyleri ve bunların karşılaştırılmasıdır. Araştırmaya katılan hastaların sosyal destek ölçeğinden aldıkları ortalama puanlar, hastaların tedavi gördükleri bölüme göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği ikinci temel amacı oluşturmaktadır.Uygulama sonunda hastaların tanılarını hekim tarafından duymak istedikleri ortaya çıkmıştır. Ancak tanı söylenirken hekim dışında başka destek gruplarının varlığına ihtiyaç duyulduğu da saptanmıştır.Her iki bölümde hastaların bilgi verilme yüzdeleri karşılaştırıldığında Genel Cerrahide daha çok hastanın bilgilendirildiği ve aynı zamanda bu bölümdeki hastaların memnuniyet yüzdelerinin daha fazla olduğu ortaya konmuştur. Her iki bölümde uygulamalar sonucunda hastalara bilgilendirme için ne kadar zaman ayrıldığı ile hastaların bundan memnun olma düzeyleri arasında paralel bir bağlantı olduğu saptanmıştır. Hastalara ayrılan zaman arttıkça, hastaların verilen bilgiyi yeterli bulmaları da artmıştır.Sağlık personelinden destek alma durumları karşılaştırıldığında Genel Cerrahide daha fazla hastanın destek aldığı saptanmıştır. Hastaların tüm geneline baktığımızda yüzde 89'u duygusal destek almak istemiştir.Hastaların yüzde 54.3'ü psikiyatristten duygusal destek almak isterken, yüzde 23.5'i de psikologdan destek almak istemektedir. Bu bulgu bu stresli yaşam olayının, hasta için ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadırBu çalışmada algılanan sosyal desteğin; hastaların sahip oldukları sosyal güvence sistemine, bir işte çalışma ve çalışmama durumlarına, ailede meme kanseri tanısı varlığına, hastaların öğrenim durumlarına, birlikte yaşadıkları kişilerin varlığına, medeni duruma ve yaşa göre farklılık göstermediği bulunmuştur. Aynı zamanda hastaların sosyal destek algılarının, tedavi gördükleri bölüme göre farklılık göstermediği söylenebilir.Meme kanseri olan hasta ve ailesinin duygusal ve bilgi desteği sağlık personeli tarafından ne kadar karşılanırsa hasta ve yakınlarının memnuniyeti o kadar çok artacaktır. Sağlık personeli başa çıkamadığı durumlarda başka uzmanlık alanlarından yardım almalı ve hastayı bu süreçte yalnız bırakmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Informative and Emotional Support Needs of Breast Cancer Patients Who were Admitted to Hacettepe University Faculty of Medicine General Surgery and Radiation Oncology Departments?.This study was performed at Hacettepe University Faculty of Medicine General Surgery and Radiation Oncology department with patients that were assumed to be informed about their diagnosis.The evaluations of 91 patients diagnosed with breast cancer, 31 patients admitting to General Surgery and 48 patients admitting to Radiation Oncology Departments? Clinics, were conducted between February-May 2008.The informed consents (Sup III) were obtained. Assessments were done with the questionnaire forms (Sup I) and Multidimensional scale of Perceived Social Support (Sup II).The primary purpose of the study is to evaluate the level of information given to the patients about their diagnosis and treatment to compare 2 different clinics.Secondary purpose is to assess the level of perceived social support and compare the clinics in this regard.It was found that the patients preferred being informed by physician about their diagnosis.However it was determined that other modalities of support were also needed besides physicians.When comparisons were made between departments it was found that patients at General Surgery Department were informed more and the level of satisfaction was greater. In both departments it was found that there is a positive relationship between time taken to inform patients and patient's satisfaction.When the support given by the health care personnel was compared between departments, support given by the General Surgery Department was found to be greater. 89 % of overall patients desire to receive emotional support and among them 54,3 % preferred psychiatrists and 23.5 % preferred psychologists for support. This finding shows the importance of this stressful event for the patients.It was also found that perceived social support not differed according to type of health insurance, employment status, familial history of cancer, education level, presence of a companion living together, marital status and age. There was no significant difference between the clinics in regard of perceived social support.Breast cancer patients? and their families? satisfactions increase in relation with the emotional and informative support by healthcare professionals. Consultations with other specialized health care personnel must be undertaken if any discord should arise in the course. Patient should not feel lonely in this process.